Depozitele societăţilor nefinanciare, IFN-urilor și populației, în creștere

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bani / Foto: Arhivă
Bani / Foto: Arhivă
Creditul guvernamental s-a majorat în luna octombrie 2019 cu 2,3 la sută faţă de luna septembrie 2019, până la 109.975,8 milioane lei. În raport cu octombrie 2018, creditul guvernamental s-a majorat cu 3,7 la sută (0,3 la sută în termeni reali), informează BNR.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna octombrie 2019 cu 0,6 la sută (0,1 la sută în termeni reali) faţă de luna septembrie 2019, până la nivelul de 268.294,7 milioane lei. Creditul în lei s-a majorat cu 0,9 la sută (0,5 la sută în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 0,1 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2 la sută). Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 7,5 sută (3,9 la sută în termeni reali), pe seama creșterii cu 9,7 la sută a componentei în lei (6,1 la sută în termeni reali) şi a creșterii cu 3,3 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 1,3 la sută).

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna octombrie 2019 cu 1,2 la sută faţă de luna septembrie 2019, până la nivelul de 350.298,9 milioane lei și cu 10,4 la sută (6,7 la sută în termeni reali) faţă de luna octombrie 2018.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,9 la sută față de luna septembrie 2019, până la 126.113,8 milioane lei, iar faţă de luna octombrie 2018 au înregistrat o creştere de 8,5 la sută (4,9 la sută în termeni reali).

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 1,3 la sută (până la 102.811,9 milioane lei) față de luna septembrie 2019 și cu 9,6 la sută faţă de luna octombrie a anului precedent.

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, s-au majorat cu 1,4 la sută faţă de luna septembrie 2019, până la nivelul de 121.373,2 milioane lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 1,3 la sută, până la 25.511,4 milioane euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 13,1 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 11,0 la sută).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au înregistrat o creştere de 0,7 la sută (0,3 la sută în termeni reali) faţă de luna septembrie 2019; exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 0,6 la sută. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, creșterea depozitelor în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei a fost de 15,6 la sută (majorarea a fost de 13,4 la sută dacă indicatorul este exprimat în euro).

Depozitele în valută ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au înregistrat o creștere de 3,2 la sută (2,8 la sută în termeni reali) faţă de luna septembrie 2019 (exprimate în euro, acestea au crescut cu 3,1 la sută). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul exprimat în lei, s-a majorat cu 7,1 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor din alte sectoare au crescut cu 5,1 la sută).

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie 2019 un sold de 404 380,9 milioane lei. Faţă de luna septembrie 2019, aceasta a crescut cu 1,0 la sută (0,6 la sută în termeni reali), iar în raport cu octombrie 2018 masa monetară (M3) s-a majorat cu 9,8 la sută (6,2 la sută în termeni reali).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com

pixel