Depozitele societăţilor nefinanciare, IFN-urilor și populației, în creștere

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bani / Foto: Arhivă
Bani / Foto: Arhivă
Creditul guvernamental s-a majorat în luna octombrie 2019 cu 2,3 la sută faţă de luna septembrie 2019, până la 109.975,8 milioane lei. În raport cu octombrie 2018, creditul guvernamental s-a majorat cu 3,7 la sută (0,3 la sută în termeni reali), informează BNR.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna octombrie 2019 cu 0,6 la sută (0,1 la sută în termeni reali) faţă de luna septembrie 2019, până la nivelul de 268.294,7 milioane lei. Creditul în lei s-a majorat cu 0,9 la sută (0,5 la sută în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 0,1 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2 la sută). Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 7,5 sută (3,9 la sută în termeni reali), pe seama creșterii cu 9,7 la sută a componentei în lei (6,1 la sută în termeni reali) şi a creșterii cu 3,3 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 1,3 la sută).

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna octombrie 2019 cu 1,2 la sută faţă de luna septembrie 2019, până la nivelul de 350.298,9 milioane lei și cu 10,4 la sută (6,7 la sută în termeni reali) faţă de luna octombrie 2018.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,9 la sută față de luna septembrie 2019, până la 126.113,8 milioane lei, iar faţă de luna octombrie 2018 au înregistrat o creştere de 8,5 la sută (4,9 la sută în termeni reali).

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 1,3 la sută (până la 102.811,9 milioane lei) față de luna septembrie 2019 și cu 9,6 la sută faţă de luna octombrie a anului precedent.

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, s-au majorat cu 1,4 la sută faţă de luna septembrie 2019, până la nivelul de 121.373,2 milioane lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 1,3 la sută, până la 25.511,4 milioane euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 13,1 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 11,0 la sută).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au înregistrat o creştere de 0,7 la sută (0,3 la sută în termeni reali) faţă de luna septembrie 2019; exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 0,6 la sută. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, creșterea depozitelor în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei a fost de 15,6 la sută (majorarea a fost de 13,4 la sută dacă indicatorul este exprimat în euro).

Depozitele în valută ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au înregistrat o creștere de 3,2 la sută (2,8 la sută în termeni reali) faţă de luna septembrie 2019 (exprimate în euro, acestea au crescut cu 3,1 la sută). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul exprimat în lei, s-a majorat cu 7,1 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor din alte sectoare au crescut cu 5,1 la sută).

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie 2019 un sold de 404 380,9 milioane lei. Faţă de luna septembrie 2019, aceasta a crescut cu 1,0 la sută (0,6 la sută în termeni reali), iar în raport cu octombrie 2018 masa monetară (M3) s-a majorat cu 9,8 la sută (6,2 la sută în termeni reali).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel