Deputații ”umblă” la mașinile instituțiilor. Ce intenții au
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mașini pentru acțiuni de protocol
Mașini pentru acțiuni de protocol
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, OG nr. 16/2018 referitoare la normativele de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, stabilind ca, prin hotărâre a Guvernului, să se poată aproba alte niveluri maxime, precum şi dispoziţii privind numărul de autoturisme pentru activităţi specifice. 

S-au înregistrat 175 voturi ''pentru'', 67 ''împotrivă'' şi 37 de abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001, vizându-se, printre altele, definirea clară a domeniului de aplicare, respectiv stabilirea de normative de cheltuieli pentru instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 şi la art. 2 alin.(1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, precum şi stabilirea expresă ca, prin hotărâre a Guvernului, să se poată aproba alte niveluri maxime, precum şi dispoziţii referitoare la aprobarea numărului de autoturisme pentru activităţi specifice.

Normative de cheltuieli

Potrivit prevederilor adoptate, cheltuielile de natura celor care fac obiectul acestei ordonanţe, cuprinse în bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, Secretariatului General al Guvernului, instituţiilor din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, precum şi ale autorităţilor cu atribuţii de reglementare se stabilesc prin normative proprii. Textul adoptat precizează că normativele de cheltuieli privesc acţiunile de protocol şi dotarea cu autoturisme.

Numărul de autoturisme pentru activităţile specifice desfăşurate de unele instituţii şi autorităţi ale administraţiei publice centrale, întreprinderi publice, cu excepţia celor înfiinţate de unităţile administrativ-teritoriale sau la care acestea deţin acţiuni/participaţii majoritare, după caz, precum şi de unele institute naţionale de cercetare dezvoltare se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Numărul de autoturisme pentru activităţile specifice desfăşurate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, instituţiile publice din subordinea acestora şi întreprinderile publice înfiinţate de unităţile administrativ-teritoriale sau la care acestea deţin acţiuni/participaţii majoritare, după caz, se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative", mai prevede textul adoptat.

Citește și Amenzi usturătoare! Farsele la 112 vor goli buzunarele ”glumeților”

În cazuri justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care au achiziţionat autoturisme, pot fi abilitate să le transmită, pentru o perioadă determinată, în folosinţă gratuită altor instituţii sau autorităţi publice. Camera Deputaţilor este for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel