Deputații ruși, șocați după de 1,5 milioane de uniforme militare au dispărut

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Armata rusă a pierdut 1,5 miliane de uniforme
Armata rusă a pierdut 1,5 miliane de uniforme
După ce Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială a rezerviștilor, au apărut pe rețelele de socializare filmulețe în care șefi de unități militare îi anunță pe recruți că armata nu are cum să îi doteze cu cele necesare sau altele în care chiar se vede cum recruții sosesc gata echipați de acasă.

Acum, Andrei Gurulev, deputat al Dumei de stat a anunțat dispariția a 1,5 milioane de seturi de uniforme.

"Încă nu îmi este clar unde au dispărut cele 1,5 milioane de de uniforme care erau depozitate la punctele de primire a personalului. Astăzi avem probleme cu uniformele, mâinei vom avea probleme cu altceva. Nimeni, nicăieri, nu poate explica în niciun fel!", a explicat acesta.

Potrivit lui Gurulev, generalul de armată Dmitri Bulgakov, care a fost îndepărtat din funcția de ministru adjunct al Apărării din Rusia, nu ar fi trebuit să fie "trimis într-un alt loc de muncă".

"Trebuie să întrebăm în mod clar unde, unde și de ce se mobilizații noștri nu primesc uniforme și așa mai departe”, spune Gurulev citat de www.sibreal.org.

Generalul de armată Dmitri Bulgakov este ministru adjunct al apărării din 2 decembrie 2008. El a fost responsabil pentru logistica forțelor armate. S-a precizat că Bulgakov a demisionat "și transferat într-un alt loc de muncă”. Ce funcție va ocupa, departamentul militar nu a precizat.

Pe 21 iulie, Andrei Gurulyov, pe canalul său Telegram , i-a numit trădători pe jurnaliștii care părăsesc Rusia și condamnă războiul din Ucraina și pe care i-a amenințat cu represalii.

Andrei Gurulev, pe fondul unui contraatac al trupelor ucrainene, a aprobat lovituri asupra locuințelor și a instalațiilor de servicii comunale din regiunea Harkov și a cerut distrugerea acestora în întreaga Ucraină.

Citește și:

Rusia rămâne fără specialiști în IT. Un sfert dintre ei au plecat deja

Această fugă a specialiștilor din sectorul IT a început pe fondul războiului declanșat de Putin în Ucraina, dar s-a accelerat în timp, pentru ca acum să atingă, practic, punctul culminant. 

Majoritatea profesioniștilor din domeniul IT intenționează să se relocheze, potrivit unui sondaj Ventra. Cei care, din diferite motive, refuză să-și părăsească țara, familia, pun condiții. Iar cea mai importantă vizează o interpretare mai largă a noțiunii de "specialist IT" în decretele Ministerului Apărării privind amânarea mobilizării parțiale.

O treime dintre specialiștii IT din Rusia au plecat deja sau sunt pe cale să se mute într-o altă țară în următoarele câteva luni, arată rezultatele sondajului realizat de Ventra, un holding de resurse umane. Alți 6% dintre programatori și-au schimbat reședința în altă zonă a lumii, iar 5% au ales străinătatea înainte de 2022. Cincizeci și șapte la sută dintre profesioniștii IT au declarat că nu și-au schimbat locul de reședință, dar că analizează diferite variante. 

Sondajul a fost realizat în perioada 5-15 septembrie 2022 în rândul a peste 500 de programatori de diferite specialități IT. Până în acest moment, 25% dintre acești lucrători au deja totul pregătit pentru a-și crea un viitor în alte țări. Unii urmează să facă acest pas cât de curând posibil, alții și-au mai oferit un răgaz, în speranța că, poate, lucrurile se vor îndrepta într-un fel sau altul. Este vorba în special de cei care, în Rusia, au propriile afaceri sau ocupă diferite funcții în firme mai mici sau mai mari și, prin urmare, câștigă bine. Dar teama de a fi trimiși pe front este însă foarte mare. După ce mobilizarea parțială a fost anunțată pe 21 septembrie, proporția programatorilor dispuși să-și continue activitatea în altă parte decât în Rusia a crescut vertiginos.

Ekaterina Karabanova, managing partner al Ventra și al platformei de căutare de personal temporar Ventra Go!, a explicat că, dacă noțiunea de specialist IT "ar primi o interpretare mai largă și ar oferi o amânare în privința mobilizării”, atât lucrătorii IT care au plecat, cât și cei care și-au făurit astfel de planuri s-ar putea întoarce.

Afacerile companiilor din domeniul IT au reacționat diferit la aceste schimbări: 22% dintre companii au avut posibilitatea de a se dezvolta, în timp ce 19% dintre cele intervievate au închis sau au părăsit piața rusă. Pentru toate companiile IT, înlocuirea importurilor și dezvoltarea securității informațiilor au devenit principala sarcină.

În urma anunțului de mobilizare, companiile IT au cerut Ministerului de Finanțe să acorde un astfel de statut angajaților din companiile de bază. Decizia amânarea convocării acestor angajați a fost luată la 23 septembrie. Este vorba, în special, de angajații companiilor IT, ai companiilor de telecomunicații și ai instituțiilor media, cu condiția ca aceștia să dețină studii de specialitate și să lucreze în domeniul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street

pixel