Descoperire de senzație. Dinți regenerați cu un anticorp monoclonal

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Cercetătorii au reușit să regenereze dinți
Cercetătorii au reușit să regenereze dinți
Oamenii de știință japonezi au regenerat cu succes dinții unor șoareci folosind un anticorp monoclonal. Cum functioneazã?

În mod normal, oamenii au 32 de dinți permanenți, care apar între 6 și 12 ani. Dar nu este neobișnuit ca un dentist să detecteze, în timpul unei radiografii, un dinte suplimentar situat cel mai adesea în apropierea incisivilor. Acești dinți supranumerari pot pune probleme estetice, dar și mecanice sau pot fi sursa potențială a unei infecții. Există, de asemenea, o afecțiune, de origine congenitală, în care lipsesc unul sau mai mulți dinți permanenți, care se numește agenezie dentară.

Cel mai frecvent exemplu este absența parțială sau completă a măselelor de minte. În alte cazuri, agenezia dentară poate fi mai gravă și soluția este plasarea unei proteze dentare sau a unui implant, proceduri costisitoare.

Cercetătorii de la mai multe universități japoneze, inclusiv cele din Kyoto și Osaka, au găsit o modalitate de a regenera un dinte lipsă. Tratamentul - încă experimental și testat doar pe șoareci în acest moment - se bazează pe un anticorp care interferează cu căile de semnalizare care blochează creșterea dinților, detaliile acestui studiu fiind publicate în Science Advances.

Citește și: S-a aflat cât DUREAZĂ efectul VACCINULUI Pfizer

Recrearea unor dinți cu un anticorp

Gena USAG-1, care codifică o proteină cu același nume (denumită USAG-1), este implicată în creșterea dinților. Când se manifestă, suprimă dezvoltarea dinților și previne apariția mai multor dinți. Când gena este deficitară sau proteina pe care o codifică nu funcționează, dinții cresc fără control și apar mai mulți dinți. Oamenii de știință au folosit acest mecanism pentru a dezvolta anticorpi monoclonali direcționați împotriva proteinei USAG-1.

Scopul ? Pentru a observa dacă injectarea acestui anticorp face posibilă stimularea creșterii dinților la șoarecii care au agenezie dentară congenitală de origine genetică.

Anticorpii sunt injectați la șoareci gestanți (mugurii dentari apar atunci când embrionul are aproximativ șase săptămâni) și se analizează dentiția descendenților lor. Anticorpii au permis recreșterea mai multor dinți: un incisiv molar maxilar și mandibular. 

Pe scurt, anticorpii au făcut posibilă regenerarea mai multor dinți la șoarecii care suferă de ageneză dentară. Prin urmare, oamenii de știință indică faptul că anticorpii monoclonali anti-USAG-1 ar trebui utilizați dar numai în formele congenitale ale bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Donald Trump
Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Vapoare / Foto: Freepik
Freepik.com
Joseph Stiglitz
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel