Descoperire în palatul împăratului nebun. Arheologii sunt încântați
Autor: Costin Spoială
Data actualizării:
Data publicării:
Ruinele palatului Domus Aurea se află sub alte edificii construite ulterior
Ruinele palatului Domus Aurea se află sub alte edificii construite ulterior
Arheologii au descoperit o cameră intactă, în perimetrul ruinelor palatului împăratului roman Nero, ascunsă sub un deal în apropiere de Colosseum, în incinta Forumului roman (piaţa publică), conform unui material publicat luni de Live Science. Arheologii italieni care au realizat descoperirea au susţinut că această cameră a rămas neatinsă vreme de aproape 2.000 de ani, fiind probabil amenajată între anii 65 - 68 d.Hr.

Pe pereţii incintei, numită de arheologi "Camera Sfinxului", se află desene ale unor creaturi reale sau mitice, printre care şi un sfinx. Desenele murale sunt pictate folosind pigmenţi cu culori vii, în special roşu, verde şi galben şi au rezistat în condiţii bune trecerii a aproape două milenii. Pe pereţii încăperii mai sunt imagini cu centauri, cu semizeul Pan, jumătate om-jumătate ţap, dar şi cu plante decorative precum şi o scenă în care un bărbat înarmat cu o sabie înfruntă o panteră.

Conform arheologilor, aşa-numita Cameră a Sfinxului a fost descoperită accidental, în timpul lucrărilor de restaurare a unei camere alăturate. Tavanul boltit al acestei incinte are 4,5 metri înălţime, iar cea mai mare parte a camerei nu a fost încă degajată de pământ şi sedimente.

Nero a început să-şi construiască uriaşul palat, denumit Domus Aurea (casa din aur n.r.) în anul 64 d.Hr., după un devastator incendiu ce a durat 6 zile şi a transformat peste două treimi din Roma în cenuşă. Arheologii încă descoperă noi camere din Domus Aurea, după secole de săpături (ruinele palatului au fost redescoperite mai întâi în secolul XV), ceea ce nu este chiar surprinzător. Palatul lui Nero se întindea peste 4 dintre cele 7 coline celebre ale Romei şi ar fi avut peste 300 de camere.

Citește și: Palatul de 57 milioane de euro care trebuie dărâmat FOTO

După sinuciderea lui Nero în anul 68 d.Hr., palatul său a fost jefuit, iar ulterior părţi ale sale au fost acoperite cu pământ şi deasupra au fost ridicate alte construcţii. Una dintre atracţiile majore ale palatului lui Nero, un lac artificial aflat în grădinile din centrul edificiului, a fost acoperit ulterior de Amfiteatrul Flavian - mai cunoscut drept Colosseum - în anul 70 d.Hr.. Instalaţiile folosite pentru a aduce apă în lacul lui Nero au fost apoi utilizate pentru a inunda, ocazional, Colosseumul, în cadrul unor celebre reconstituiri ale unor bătălii navale din timpul jocurilor cu gladiatori.

Nero a rămas în istorie ca unul dintre cei mai extravaganți împărați ai Romei, cât și prin crimele sale. Astfel, printre victime s-au numărat mama sa Agrippina, fratele vitreg Britannicus, soția Octavia și mentorul său, filosoful Seneca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel