Despre 2023. Mircea Coșea: Acum vom vedea adevărata criză. Răul, în a doua parte a anului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul de economie Mircea Coșea a creionat în culori deloc vesele anul 2023, aducând argumente puternice pentru fiecare dintre previziunile sale. 

Mai mult declarații decât fapte

”Nu, nu am nici un fel de speranță că 2023 va schimba viziunea guvernamentală. Ba dimpotrivă, cred că va continua această manieră de a lucra mai mult cu declarații politice decât cu fapte. Tot ceea ce se vorbește despre pensii sunt declarații politice. Și eu sunt de acord că nu se va face nimic în ceea ce privește înlăturarea inechităților până la alegeri, pentru că la o anvelopă de pensii fixă o înlăturare a inechităților duce la mărirea unor pensii și la scăderea altor pensii. Altfel nu are cum, este aritmetică simplă. Dar nu convine așa ceva. Deci, ni se va spune că s-a întâmplat ceva”, a spus profesorul de economie într-o intervenție la postul de televiziuine România TV. 

Statul român nu poate, pur și simplu

Potrivit spuselor sale, ”diin punctul de vedere al modului în care se guvernează, schimbarea viziunii ar fi trebuit să apară încă de pe acum. Din tot discursu domnului ministru al Muncii, Marius Budăi, apare un singur lucru. Și anume că Guvernul este interesat de așa-numitele pachete sociale. Nu sunt rele. Foarte bine că se întâmplă așa. Dar este o situație care, pe termen mediu, nu pe termen lung, va duce la un pericol foarte mare. Pentru că, în situația în care se află acum, statul român nu are capacitatea financiară de a susține acest program care văd că este din ce în ce mai stufos de pachete sociale, dar nu există măsuri concrete de alimentare a bugetului nu prin inflație, nu prin tarife și facturi, ci prin plus valoare, ca urmare a unor restructurări economice, a unor noi structuri industriale care ar fi trebuit să fie făcute prin programele PNRR. Aici este o întârziere de care nu mai discutăm. Știm că nu s-a făcut aproape nimic în domeniul acesta. 

Acolo este cheia

Economia României, cea reală, care ar fi trebuit să asigure creșterea valorii adăugate și, până la urmă, și capacitatea reală de creștere a pensiilor nu este sprijinită de actualul Guvern. Dimpotrivă, este un fel de cenușăreasă. Toate impozitele, taxele, prețurile la carburanți, tot ceea ce înseamnă vaccinuri cad în spatele acestei economii reale, care nu mai face față. Statistica oficială, nu pe care o discutăm noi pe la televizor, arată (și se poate controla acest lucru) că în 2022 au fost peste 13.000 de societăți mici și mijlocii care au falimentat, pentru un simplu motiv: acela că nu a putut să plătească facturile la energie. Nu pentru că nu au avut comenzi sau pentru că au fost prost gestionate. Nu. Nu au putut să plătească facturile. Deci, cheia acolo este”, a spus Mircea Coșea. 

2022 o să ni se pară un an bun

Profesorul de economia a subliniat, totodată, că, ”până nu creezi un climat în care această economie reală, românească să devină competitivă pe piața internă și externă, nu avem ce să discutăm despre măsuri reale. Și, deocamdată, nu văd nimic în direcția asta. Prin urmare, eu cred că anul 2023 va fi un an în care vom vedea adevărata criză. Anul 2022 o să ni se pară un an bun pe lângă 2023. În februarie va apărea o criză de lichiditate: populația nu va mai avea bani, îi va consuma pe toți. Au trăit bine, s-au dus la munte de Crăciun și așa mai departe. 

Asta înseamnă că se va produce o scădere pe piața imobiliară?

Da, pe de o parte, iar pe de alta, în termeni generali va duce la o cădere a consumului. Ceea ce, în ultimă instanță, înseamnă căderea economiei, iar căderea consumului va duce, până la urmă, nu la simularea producției interne, ci tot la importuri, pentru că importurile sunt subvenționate. Deci, în aceste condiții, statul se va împrumuta în continuare. Nu va putea să plătească pachetele sociale, nu va putea să plătească numărul important de locuri de muncă din sectorul public care trebuie acoperite cu funcționărime în perioada următoare. Și nu va putea plăti altfel decât împrumutându-se. Dar împrumuturile sunt din ce în ce mai scumpe. Sunt îngrozitor de scumpe, aproape insuportabil de scumpe. Așa că îmi mențin părerea că în a doua jumătate a anului ne putem aștepta la o situație dificilă, pe care o putem numi chiar incapacitate de plată”, a concluzionat Mircea Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel