Detalii despre arma extraordinară care la ucis pe expertul iranian
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Omul de ştiinţă iranian asasinat lângă Teheran în luna noiembrie a fost ucis cu o armă de o tonă introdusă clandestin, pe bucăţi, de serviciul secret israelian Mossad, conform unor dezvăluiri publicate miercuri de site-ul săptămânalului The Jewish Chronicle.

Citând surse din serviciile de informaţii, publicaţia cu sediul la Londra scrie că o echipă de peste 20 de agenţi, cetăţeni israelieni şi iranieni, au întreprins ambuscada împotriva omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh după opt luni de supraveghere, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Fără a da detalii suplimentare despre sursele sale, publicaţia evreiască mai scrie că Mossad a instalat arma automată pe o camionetă Nissan şi că 'arma respectivă, operată de la distanţă de agenţi de teren atunci când au observat ţinta, era atât de grea pentru că includea o bombă care a distrus dovezile după omor'.

Potrivit mass-media din Iran, Fakhrizadeh a murit la spital după ce a fost împuşcat în maşina sa de asasini înarmaţi. La scurt timp după moartea sa, Iranul a arătat spre responsabilitatea Israelului, ministrul de externe Javad Zarif scriind pe Twitter despre 'indicii serioase ale unui rol israelian'.

Israelul a refuzat să comenteze la momentul respectiv, iar miercuri seară un purtător de cuvânt al guvernului a replicat în urma recentelor dezvăluiri: 'Nu comentăm niciodată pe astfel de subiecte. Nu există nicio schimbare în ce priveşte poziţia noastră'.

Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, era suspectat de mult timp de Occident ca fiind creierul unui program secret destinat fabricării de bombe nucleare.

El era descris de serviciile secret occidentale şi israeliene drept şeful misterios al acestui program secret oprit în 2003 şi pe care, conform acuzaţiilor Statelor Unite, Teheranul încearcă să-l reia. Iranul a dezminţit constant că ar avea un program nuclear în scop militar.

Potrivit celor scrise de Jewish Chronicle, Iranul 'a evaluat în secret că îi vor fi necesari şase ani' înainte ca înlocuirea lui Fakhrizadeh să devină 'pe deplin operaţională', şi că moartea savantului 'a prelungit perioada de timp care i-ar trebui Iranului pentru a realiza o bombă de la circa 3 luni şi jumătate la 2 ani'.

Citește și: Franţa, Marea Britanie şi Germania, APEL către IRAN


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel