Dezamăgite de UE, multe companii europene se îndreaptă spre SUA

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Panouri solare / Freepik
Panouri solare / Freepik
Ajutorul pe care guvernele europene intenționează să-l anunțe, în cursul acestei săptămâni, pentru fabricanții de energie solară vine prea târziu.

În orice caz, prea târziu pentru a-l determina să se răzgândească pe producătorul german de panouri solare Meyer Burger să nu-și mute producția în Statele Unite. Fabrica din Freiberg, estul Germaniei, s-a închis la jumătatea lunii martie, ceea ce a dus la pierderea a 500 de locuri de muncă. 

Compania listată la bursa elvețiană s-a alăturat unei liste tot mai mari de astfel de fabrici care pun lacătul pe ușă sau își transferă producția în alte țări. În ultimul an, cel puțin zece dintre acestea au raportat dificultăți financiare. Discuțiile cu guvernul federal german în încercarea de a oferi un viitor întreprinderii s-au încheiat fără succes la sfârșitul lunii martie, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters.

Ministerul Economiei din Germania a declarat că este conștient de „situația foarte gravă” a companiilor germane și că examinează posibilitățile de finanțare cu industria de mai bine de un an. Această închidere, care a redus dintr-un foc producția europeană de panouri solare cu 10%, vine în ciuda boom-ului energiei eoliene și solare în Europa. 

Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie, creșterea capacității de producere a energiei regenerabile, inclusiv a panourilor solare, atinge un ritm record. Dar producătorii europeni care furnizează aceste panouri sunt zdrobiți de concurența din China și SUA, ale căror guverne susțin mai mult producătorii lor.

Această situație pune o dilemă pentru guvernele europene dornice să combată schimbările climatice: fie oferă un sprijin sporit pentru ca producția locală să rămână competitivă, fie permit fluxul liber al importurilor pentru a menține ritmul instalațiilor. Miniștrii europeni ai energiei se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a face un gest în favoarea industriei aflate în dificultate.

China își mărește producția de energie solară și acum reprezintă 80% din capacitatea globală de generare a energiei solare. Potrivit firmei de cercetare Wood Mackenzie, costul de producere a panourilor este de aproximativ 12 cenți/watt de energie produsă, față de 22 de cenți în Europa.

Subvențiile din SUA anunțate ca parte a Legii de reducere a inflației din 2022 permit unor producători de energie regenerabilă și dezvoltatori de proiecte să beneficieze de credite fiscale, atrăgând companii din Uniunea Europeană și pe lângă acestea. În aceste condiții, Meyer Burger spune că planurile sale includ o fabrică de panouri solare în Arizona și o fabrică de celule solare în Colorado.

„Am luat o decizie îndrăzneață în absența oricărui sprijin politic din partea industriei din Europa și am transferat un proiect de extindere a celulelor solare din Germania în Statele Unite”, a declarat Gunter Erfurt, directorul general al acesteia, în timpul unui interviu pentru Reuters.

În mod similar, compania de baterii Freyr, care operează în principal în Norvegia, a oprit lucrările la o fabrică din apropierea Cercului Arctic și se concentrează asupra planurilor pentru o fabrică în statul american Georgia, după anunțul politicii de la Washington.

„Am petrecut mult timp pentru a ne asigura că nu am greșit”, a declarat Birger Steen, directorul executiv al Freyr: Compania a căutat mai întâi sprijin de la guvernele norvegiene și europene. 
„Am ajuns în punctul în care am ajuns la concluzia că această formă de răspuns la nivel politic nu era fezabilă”. 

Deciziile privind sprijinirea industriilor sau a unor companii precum Meyer Burger revin statelor membre, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Dar potențialii clienți - instalatori de sisteme de energie regenerabilă care se bazează foarte mult pe importurile ieftine din China - se opun oricăror noi subvenții pentru panourile locale, argumentând că astfel de măsuri le-ar putea dăuna, determinându-i pe consumatori să-și amâne comenzile în așteptarea intrării în vigoare a subvențiilor.

Potrivit firmei de consultanță Rystag Energy și a fabricanților de panouri solare, de peste un an panouri ieftine importate din China la prețuri nici așteaptă să fie depozitate în diferite spații din Europa. Iar dacă toate proiectele anunțate de companiile chineze se vor concretiza, industria chineză va putea produce de două ori mai multe panouri decât se așteaptă să fie instalate la nivel global în 2024, a declarat Marius Mordal Bakke, analist senior la Rystad.

Solarwatt, cu sediul în Dresda, are stocuri de șase până la nouă luni, în creștere față de aproximativ șase săptămâni înainte. Compania și-a concediat aproximativ 10% din angajați anul trecut și spune că producția locală de panouri funcționează la aproximativ o treime din capacitate. „Această industrie este atât de importantă pentru viitor încât nu putem accepta să ne pierdem toate abilitățile”, a spus Neuhaus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel