Uriaș dezastru ecologic pe râul Oder în plină secetă. Tone de pești morți și risc de poluarea și în Marea Baltică
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
La începutul scandalului Germania și Polonia s-au acuzat reciproc
La începutul scandalului Germania și Polonia s-au acuzat reciproc
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a confirmat că eliberarea unei substanțe toxice neidentificate a contaminat râul Oder, în timp ce guvernul a oferit o recompensă pentru a afla cine este responsabil de poluarea celui de-al doilea cel mai lung curs de apă al țării.

În ultimele două săptămâni, tone de pești morți au fost transportate din diferite părți ale râului de la granița cu Germania, în ceea ce unele grupuri de mediu au descris ca fiind cel mai mare dezastru din Polonia din ultimii ani. 

Morawiecki a declarat sâmbătă reporterilor că a aflat "prea târziu" despre incident și a demis doi înalți funcționari publici care se ocupă de protecția mediului și de gestionarea apei. Guvernul oferă 1 milion de zloți (220.200 de dolari) pentru informații despre cei responsabili. 

"Vrem să găsim cât mai repede posibil persoanele care au provocat o astfel de crimă ecologică de o amploare uriașă și să le pedepsim sever", a declarat el după ce s-a întâlnit cu o echipă de gestionare a crizei în orașul Gorzow Wielkopolski din vestul țării. 

Ministrul Mediului, Anna Moskwa, a declarat anterior că nu a fost găsit mercur în timpul testelor de apă, adăugând că autoritățile germane și poloneze au confirmat până acum doar un nivel ridicat de salinitate. Mai multe examinări toxicologice sunt în curs de desfășurare, deoarece testele anterioare au arătat unele urme de mestilenă care este un solvent industrial.

Reprezentanți ai asociațiilor de mediu din polonia spun că poluatea este atât de puternică încât mor și alte animale care ajung în apă, nu numai pești.

Poluarea are cauze multiple

Autoritățile germane au declarat vineri că este posibil ca substanțele să fi fost introduse în Oder de mult timp, declanșând "relații cu cauze multiple", nivelul apei fiind la minime istorice. Polonia a desfășurat aproximativ 200 de soldați pentru a ajuta la îndepărtarea contaminării și a peștilor morți.

Poluarea industrială produsă pe râul Oder de-a lungul graniţei dintre Germania şi Polonia care a dus la moartea masivă a peştilor ar putea afecta viaţa marină chiar până în Mare Baltică, a avertizat ministrului Mediului dintr-un land german, informează DPA.

În funcţie de vânt şi de condiţiile actuale, poluarea este aşteptată să ajungă la gura de vărsare a râului Oder în apropiere de oraşul-port Szczecin din Polonia cel mai devreme în această seară, a scris ministrul Mediului din landul german Mecklenburg - Pomerania Inferioară într-o declaraţie de vineri seară.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, partea vestică a lagunei Szczecin ar putea fi de asemenea afectată, se mai spune în comunicat.

Ministrul a lansat un apel către rezidenţi să nu pescuiască în apele râului şi să nu utilizeze apa în alte scopuri.

Oamenii de ştiinţă încearcă de mai multe zile să determine cauza morţii unui număr mare de peşti după ce autoritatea poloneză din domeniul apei a precizat că 10 tone de peşti morţi au fost recuperate din râu de-a lungul graniţei.

Primarul oraşului din estul Germaniei Schwedt, Annekathrin Hoppe, a sus că moartea a mii de peşti este o catastrofă ecologică de proporţii fără precedent. Potrivit oficialilor Parcului Naţional Unteres Odertal aflat în regiune, efectele ar putea fi resimţite timp de mai mulţi ani, a declarat ea pentru postul de televiziune rbb.

Sute de lucrători de urgenţă echipaţi cu mănuşi şi bărci pneumatice au fost mobilizaţi pentru a recupera peştii în landul Brandenburg (est) sâmbătă dimineaţă.

Un purtător de cuvânt pentru districtul Märkisch-Oderland a spus că se aşteaptă ca cei 300 de muncitori să recupereze mai multe tone de peşte pe o lungime de 80 de kilometri.

Potrivit unui corespondent DPA în Lebus, un oraş situat pe malul Oder, un miros neplăcut s-a răspândit din cauza peştelui intrat în putrefacţie.

Totodată, poliţia poloneză a oferit sămbătă o recompensă de 210.000 de euro pentru a găsi autorul gravei poluări din râul Oder, informează AFP.

''Comandantul şef al poliţiei a fixat astăzi o recompensă de un milion de zloţi pentru a ajuta la descoperirea autorilor acestei catastrofe ecologice'', a declarat presei vice-ministrul pentru Interne, Maciej Wasik.

Guvernul naţionalist-populist polonez a fost vizat în ultimele zile de un val de critici, atât în Polonia, cât şi în Germania, pentru că nu a reacţionat mai rapid în faţa acestei catastrofe catalogată vineri drept ''dezastru ecologic'' de ministrul german al Mediului, Steffi Lemke.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a recunoscut sâmbătă că i s-a adus la cunoştinţă situaţia abia pe ''9 sau 10 august'', deşi primele semne de poluare au fost înregistrate la sfârşitul lui iulie.

''Este evident că am aflat prea târziu. Serviciile de resort ar fi trebuit să mă informeze mai devreme'', a declarat el presei cu prilejul unei conferinţe de presă la Gorzow Wielkopolski (vest), centrul administrativ al regiunii pe unde curge Oder.

Sâmbătă, ministrul polonez al Climatului, Anna Moskwa, a precizat că analizele apei, atât poloneze, cât şi germane, au fost identice.

''Nu a fost identificat mercur. Analizele efectuate pe cele două părţi ale frontierei indică o saliniatate ridicată'', a precizat ea pentru presă, adăugând că alte analize sunt în curs de desfăşurare. 

Citește și: Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...


pixel