Centrul Capitalei pare părăsit. Nu de oameni, ci de primarii care au condus urbea în ultimii 32 de ani. Magheru, cel mai vestit bulevard din ţară, care era un adevărat furnicar de oameni şi atrăgea privirile tuturor cu vitrinele magazinelor sale s-a transformat cum nu se poate mai rău: clădiri ale căror faţade stau să cadă, cu mesh-uri rupte şi prăfuite, spaţii comerciale închise, vitrine acoperite cu graffiti şi cu afişe, stâlpi murdari, alveole în care trebuia să fie copaci goale, miros de urină în ganguri şi printre blocuri, spaţii verzi transformate în pârloage.
Singurele care mai rezistă sunt câteva case de schimb valutar, vreo două covrigării şi buticuri de unde poţi cumpăra o apă sau un pachet de ţigări. Cauzele degradării centrului Bucureştiului sunt multe: pe de o parte vorbim despre lipsa de preocupare a primarilor care au condus Capitala, despre lipsa unei viziuni care să transforme Magheru - Bălcescu într-o adevărată zonă de promenadă, mai ales că vorbim despre axul central al Bucureştiului.
Pe de altă parte vorbim despre efectul mutării comerţului în mall-uri. Marile magazine s-au mutat în marile centre comerciale şi au abandonat spaţiile stradale. A fost un efect de domino: au plecat unul după altul, ceea ce a făcut ca tot mai puţini cumpărători să aleagă să îşi caute lucruri de cumpărat de pe Magheru. Iar acum situaţia deja e critică: zona a ajuns într-o stare dezastruoasă şi până când nu se va implementa un program real de regenerare urbană, greu de crezut că va mai investi cineva aici.
Un model de succes care ar trebui aplicat pentru axa Magheru-Bălcescu se află la câteva sute de metri distanţă: Calea Victoriei care a devenit, mai ales vara, un adevărat magnet pentru bucureşteni dar şi pentru vizitatorii din alte localităţi ale ţării sau chiar şi pentru turiştii din alte ţări: cu strada transformată în zona pietonală sâmbăta şi duminica, cu terase mici dar cochete care se găsesc la fiecare colţ de stradă, cu clădiri care au început să fie consolidate şi reabilitate. Deci se poate. Important e să se mai şi vrea...
FOTO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...