Dezertorii ruși, o nouă bătaie de cap pentru Europa. Ce face Turcia
Autor: Simona Haiduc | 25 sep 2022, 08:06
La centrele de recrutare nu este mare îmbulzeală
La centrele de recrutare nu este mare îmbulzeală
Cum ar trebui să fie tratați rușii care încearcă să fugă de mobilizarea parțială anunțată miercuri de Vladimir Putin și care, conform legislației din țara lui Vladimir Putin, vor fi considerați dezertori dacă nu se prezintă la centrele de înrolare?

După anunțul lui Vladimir Putin privind o mobilizare parțială pentru relansarea ofensivei în Ucraina, o nouă provocare a apărut pentru Uniunea European: trebuie primiți rușii care caută să scape de armată? În timp ce Germania se declară pregătită să îi primească, țările baltice se opun cu vehemență, subliniind riscurile generate de o năvală a rușilor pe teritoriul UE. 

La Bruxelles, Comisia Europeană "urmărește situația foarte atent" și se consultă cu statele membre. "Este o chestiune delicată", a recunoscut purtătorul de cuvânt al Executivului UE. Gestionarea frontierelor naționale este de competența statelor membre, dar legislația europeană garantează accesul la azil. Cu toate acestea, obținerea protecției nu este automată și este analizată de la caz la caz. Comisia, subliniind că situația este "fără precedent", subliniază că riscurile de securitate sunt grave.

Țările care se învecinează cu Rusia sunt deosebit de sensibile la această problemă. Statele baltice și Polonia au luat deja măsuri pentru a restricționa intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul lor, iar Finlanda a anunțat vineri că va face același lucru.

Turcia însă, nu are nici o problemă în a-i primi pe rușii care nu vor să ajungă pe frontul din Ucraina, unde armata lui Putin înregistrează eșec după eșec. De la anunțul de marți privind mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși, locurile la zborurile spre Istanbul au fost luate cu asalt. 

Sub uriașul panou unde sunt afișate afișat, pe aeroportul din Istanbul, venirile și plecările, Piotr face notă discordantă față de cei din jurul său. Alături de familiile de turiști din Moscova încărcate cu valize, acest dezvoltator IT de 29 de ani are doar un mic rucsac. "Nu prea credeam că voi reuși să trec", a mărturisit dezertorul, după cum îl numește, într-un reportaj pe această temă, cotidianul francez Les Echos. "Oricând, în orice clipă putea apărea cineva care să-mi înmâneze ordinul de mobilizare. Chiar și pe aeroport. Până nu m-am văzut în aer, nu m-am liniștit. A fost cumplit de stresant”, a povestit el.

Oficial, Piotr se află în Turcia în vacanță. Cu gândul de a-i păcăli vameșii ruși, el a rezervat și un bilet de întoarcere, pentru 15 octombrie, pe care nu intenționează să-l folosească. Piotr a ales exilul în loc să riște să fie recrutat. "Știu cum arăt dacă plec doar când a început mobilizarea. Trebuie să credeți că până acum am trăit cu această situație. Ar fi trebuit să fug mai devreme", a regretat el.

Avioane pline

Fiecare zbor de la Moscova numără, printre pasageri, mulți tineri care și-au părăsit familiile în grabă pentru a scăpa de mobilizare. Fețele lor sunt încordate și triste. Unii refuză să răspundă la întrebări, de teama regimului lui Vladimir Putin.

Dimitri nu reușește să se oprească din tremurat. Are 26 de ani și abia a aterizat la Istanbul. "Când am aflat marți că rezerviștii sunt mobilizați, am avut un atac de panică. Am deschis calculatorul, am consultat zeci de site-uri, până am găsit un bilet de avion în străinătate", povestește tânărul.

Toate zborurile între Moscova și Istanbul sunt rezervate până săptămâna viitoare. De la începutul războiului din Ucraina, Istanbulul a rămas una dintre puținele ieșiri pentru rușii care își părăsesc țara. Ankara nu și-a închis spațiul aerian pentru Moscova, iar rușii pot intra în Turcia fără viză.

Card bancar rusesc refuzat

La compania Turkish Airlines, care operează o jumătate de duzină de zboruri pe zi, prețul unui bilet simplu a depășit 2.500 de euro din cauza creșterii bruște a cererii. Dimitri a plătit aproximativ 1.200 de euro pentru al său, dar nu avea suficienți bani pentru un al doilea. Așa că soția sa a rămas în Rusia. "Mă simt singură, pierdută, dar cred că am luat decizia corectă. Am rezervat o cameră la hotel pentru două săptămâni, după care nu știu ce voi face. Dar nu mă întorc în Rusia", a spus el.

Dimitri se apropie de o casă de bilete pentru a cumpăra un bilet de autobuz spre centrul orașului. Cardul său bancar nu funcționează. Scoate câțiva dolari din portofel pentru a plăti. "Din fericire, am luat niște bani cu mine când am plecat", se liniștește el. Serviciul de carduri Mir, folosit de ruși pentru a plăti în străinătate, funcționa și în Turcia. Dar, sub presiunea Statelor Unite, care consideră că este o modalitate de a eluda sancțiunile economice împotriva Moscovei, două bănci turcești au încetat recent să mai accepte acest mijloc de plată. 

Citește și Putin a CONDAMNAT Rusia să ducă o viață de SECOND HAND

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe