În Sun Belt, prețul mediu al terenurilor libere este în creștere. În plus, restricțiile de utilizare a acestor spații și lipsa infrastructurii pun, practic, bețe în roate dezvoltatorilor, care întâmpină tot mai mult dificultăți în realizarea proiectelor lor imobiliare.
Este ultima picătură, subliniază WSJ. Statele Unite ale Americii, țara spațiilor deschise, rămâne fără terenuri. Într-o investigație publicată recent, Wall Street Journal relatează cum dezvoltatorii luptă să găsească spații virane în apropierea marilor orașe pentru a construi locuințe.
În Sun Belt, regiune ce reunește statele din sudul și vestul țării, prețul mediu al terenurilor libere pe acru (aproximativ 0,4 hectare) s-a dublat, practic, în ultimii doi ani, relatează WSJ, folosind datele furnizate de un important site de imobiliare. Pe măsură ce populația migrează din ce în ce mai mult către orașe precum Austin, Phoenix și Tampa, crește și prețul terenurilor și agravează și mai mult deficitul de locuințe.
20.000 de miliarde de dolari
Chiar și în orașe precum New York și San Francisco, unde populația a scăzut în timpul pandemiei, prețurile terenurilor sunt în creștere, precizează WSJ. Potrivit lui Morris Davis, profesor de finanțe la Rutgers Business School, numai terenurile rezidențiale din SUA valorează acum peste 20 de trilioane de dolari, adică 20.000 de miliarde de dolari.
Un avantaj pentru proprietarii de locuințe. În prezent, terenurile reprezintă 47% din valoarea locuințelor din SUA, față de 38% în 2012 și mai puțin de 20% la începutul anilor 1960. Acest lucru stârnește apetitul investitorilor care doresc să cumpere și apoi să revândă loturile pentru profit sau să le păstreze nefolosite. Așa au procedat, spre exemplu, compania Tito Beveridge sau jucătorul de golf Phil Mickelson, care au început să cumpere terenuri în Sunbelt în ultimii ani.
Transportul public lipsește aproape cu desăvârșire
Infrastructura precară alimentează, de asemenea, inflația de terenuri. Multe orașe mari nu dispun de mijloace de transport în comun, cum ar fi linii extinse de autobuz sau de metrou, ceea ce duce la creșterea prețului terenurilor din apropierea centrelor orașelor, deoarece locuitorii caută să evite să fie blocați zilnic în ambuteiaje.
O altă problemă semnalată de "Wall Street Journal": regulile de zonare. În Tampa, de exemplu, dezvoltatorii nu pot construi nimic mai mare decât o casă familială pe fiecare lot. Așadar, nu mai există proiecte de construcție.
Această regulă, stabilită în 1950 pentru a evita suprapopularea, ar trebui, în opinia jurnaliștilor americani, să fie revizuită și adaptată la zilele noastre. Dar aceste schimbări sunt adesea nepopulare în rândul proprietarilor de locuințe, care beneficiază de creșterea valorii proprietăților și reprezintă aproximativ 65% din gospodăriile americane. După cum a spus unul dintre proprietarii de ferme intervievați: "Ce investiție mai bună decât să continui să fiu proprietarul propriului meu teren?
Tranzacție de 2,18 miliarde $ blocată de justiție. Care este motivul
Un judecător federal din Washington a blocat luni cumpărarea editurii Simon & Schuster de rivala sa Penguin Random House, aprobând astfel cererea guvernului american, care vedea în această achiziţie un risc de denaturare a concurenţei, informează AFP.
Achiziţia, cifrată la 2,18 miliarde de dolari, a fost anunţată în noiembrie 2020 şi ar fi dus la unirea a două dintre cele mai importante cinci edituri din Statele Unite.
Decizia de luni reprezintă un succes marcant pentru administraţia preşedintelui Joe Biden, care s-a arătat mult mai ofensiv decât predecesorii lui în contestarea fuziunilor şi a achiziţiilor în numele respectării principiului concurenţei.
Departamentul de Justiţie al Statelor Unite s-a adresat instanţei în noiembrie 2021, evocând riscul unei scăderi a numărului de cărţi publicate şi afirmând că noul grup ce ar rezulta în urma achiziţiei ar putea să reducă sumele plătite în avans scriitorilor.
Cele două edituri ocupă primul loc, respectiv cel de-al patrulea loc în ceea ce priveşte cotele de piaţă deţinute de cele cinci edituri majore americane (denumite "Big Five"), un grup care include şi editurile HarperCollins, Hachette Book Group USA şi Macmillan Publishers. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...