Directive noi pentru agricultorii din Uniunea Europeană

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Un pachet nou de măsuri privind utilizarea îmbunătățirea solului dedicat agriculturii a fost adoptat de către Comisia Europeană. Ce urmează să fie reglementat în acest scop?

Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri pentru o utilizare sustenabilă a resurselor naturale esenţiale, care va consolida, de asemenea, rezilienţa sistemelor alimentare şi a agriculturii din UE, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

Acest act legislativ privind monitorizarea solului are scopul de a îmbunătăți solurile agricultorilor sănătoase până în 2050, prin colectarea de date privind sănătatea solurilor şi punerea acestora la dispoziţia fermierilor şi a altor gestionari ai solurilor. Prin această colectare de date vor putea fi identificate solurile cu o calitate problematică iar astfel vor fi luate măsuri în privința îmbunătățirii solurilor.

"Propunerea noastră, care va avea ca rezultat primul act legislativ european privind solul, va spori rezilienţa Europei şi va asigura un viitor viabil pentru fermieri, pentru proprietarii de terenuri şi pentru cetăţenii noştri. Pe scurt, acest act defineşte din punct de vedere juridic solurile sănătoase şi ne permite să colectăm date privind starea solurilor, să transformăm gestionarea sustenabilă a solului în normă şi, foarte important, să contribuim la decontaminarea solurilor poluate. A investi în solurile noastre înseamnă a oferi o bază adecvată pentru tot ceea ce dorim să construim", a declarat comisarul pentru pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Majoritatea terenurilor agricole din UE sunt nesănătoase

Conform Comisiei Europene, între 60 şi 70% din solurile din UE sunt în prezent nesănătoase. În plus, un miliard de tone de sol sunt distruse în fiecare an din cauza eroziunii, ceea ce înseamnă că stratul superior fertil rămas dispare rapid. Costurile asociate degradării solului sunt estimate la peste 50 de miliarde euro pe an.

În plus, aceste date vor îmbunătăţi înţelegerea tendinţelor în materie de secetă, retenţie a apei şi eroziune, consolidând prevenirea şi gestionarea dezastrelor. Propunerea nu impune nicio obligaţie directă proprietarilor şi gestionarilor de terenuri, inclusiv fermierilor.

Statele membre vor defini practici pozitive şi negative pentru gestionarea solului iar astfel vor fi luate măsuri de tipul "poluatorul plăteşte". Statele membre vor trebui să identifice, să investigheze, să evalueze şi să cureţe siturile contaminate.

Propunerile Comisiei vor fi dezbătute de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Smishing / Foto: Freepik
OMV Petrom
Mică afacere / Foto: Freepik
Analistul financiar Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com

Scădere puternică pe piața petrolului

Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...

China Investment Corporation / FOTO: Wikipedia

China vrea să vândă investiții de un miliard de dolari

Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...

Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres
Rețea electrică
Europa vs SUA / FOTO: Freepik

Europa vs SUA: Bătrânul continent nu a pierdut cursa

De mai bine de un deceniu, bursa americană a depășit-o...

Ouă / FOTO: Freepik
Bank of America

Bank of America șochează: „Pariați împotriva S&P 500!”

Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...

Mark Mobius / FOTO: Wikipedia
Sistem apărare / FOTO: https://www.flickr.com/photos/lockheedmartin/albums/72157603820875402/
Ulei / FOTO: Wikipedia
Cupru
Freepik.com
Ședință de guvern
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Metrou București
Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Donald Trump JR
Titluri de stat Fidelis
Paris. Foto: Mihai Ciobanu

pixel