Directorul centralei Zaporojie, arestat de ruși. Ce spune șeful AIEA
Autor: Oana Pavelescu | 05 oct 2022, 13:20
Rafael Grossi șeful AIEA
Rafael Grossi șeful AIEA
Șeful centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, care a fost reținut în weekend, în ceea ce Ucraina a numit un act de terorism rusesc, nu se va întoarce la acest post, a declarat marți organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Ucraina a declarat că o patrulă rusă l-a reținut vineri pe Ihor Murashov în timp ce se deplasa de la cea mai mare centrală nucleară din Europa către orașul Enerhodar, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei. Personalul ucrainean continuă să opereze centrala în condiții care, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, pun în pericol siguranța.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat luni că Murashov a fost eliberat, fără a preciza dacă și când se va întoarce la centrală. citeste mai departe

"AIEA înțelege că domnul Igor Murashov se află acum împreună cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina și nu își va continua atribuțiile la ZNPP", a precizat marți AIEA într-o declarație. "Nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol".

Sâmbătă târziu, AIEA a declarat că detenția sa a pus un stres suplimentar asupra personalului deja tensionat al centralei.

"Absența sa de la serviciu în acest mod are, de asemenea, un impact imediat și grav asupra procesului de luare a deciziilor pentru asigurarea siguranței și securității centralei", a declarat atunci agenția.

Există diverse amenințări la adresa siguranței uzinei, inclusiv bombardamente pe care Rusia și Ucraina și le-au atribuit reciproc. Grossi urmează să se deplaseze la Kiev și la Moscova în cursul acestei săptămâni în încercarea de a stabili o zonă de protecție în jurul centralei pentru a reduce riscul unui accident catastrofal.

Citește și:

Șeful AIEA: Opriți bombardamentul la Zaporojie! Situația devine critică!

Rafael Mario Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, tansmite pe un ton grav un mesaj prin care cere de urgență încetarea bombardamentelor de lângă centrala nucleară de la Zaporojie, unde situația devine din ce în ce mai critică.

”Astăzi (vineri, 9 septembrie), am aflat de la personalul AIEA aflat la fața locului despre situația gravă care a apărut noaptea trecută la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP)”, spune Rossi în mesajul său și a continuat: ”Infrastructura de alimentare cu energie electrică a orașului Enerhodar, unde locuiesc operatorii centralei nucleare și familiile acestora, a fost distrusă de bombardamentul asupra stației de distribuție de la centrala termică a orașului, ceea ce a dus la o pană totală de curent în Enerhodar: fără apă curentă, fără curent, fără canalizare”.

Șeful AIEA a atras atenția că: ”Având în vedere că bombardamentele s-au intensificat și continuă, există puține șanse de a restabili o alimentare fiabilă în afara zonei centralei ZNPP, mai ales că bombardamentele distrug în mod continuu și repetat infrastructura energetică.

Ca urmare, AIEA înțelege că operatorul, care nu mai are încredere în restabilirea energiei electrice în afara zonei, ia în considerare închiderea singurului reactor rămas în funcțiune. Întreaga centrală electrică ar depinde atunci în totalitate de generatoarele diesel de urgență pentru asigurarea funcțiilor vitale de siguranță și securitate nucleară. Și, în consecință, operatorul nu ar putea reporni reactoarele decât dacă energia electrică din afara amplasamentului ar fi restabilită în mod fiabil”.

Grossi a continuat arîtând că situația la Zaporojie a devenit extrem de gravă: ”În plus, există indicii că, având în vedere circumstanțele din ce în ce mai dificile cu care se confruntă populația din Energodar, există un risc semnificativ de impact asupra disponibilității personalului esențial la fața locului pentru a continua să opereze în condiții de siguranță și securitate ZNPP.

Aceasta este o situație nesustenabilă și devine din ce în ce mai precară. Enerhodar s-a scufundat în beznă. Centrala nu are energie electrică în afara site-ului. Și am văzut că, odată ce infrastructura este reparată, aceasta este din nou deteriorată. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Şedinţă de Guvern, 29 noiembrie. Proiectele zilei

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței...

MAE, atenţionare de călătorie în Belgia

Atenţionare de călătorie MAE: Belgia - Greva...

FNGCIMM a finalizat procesul de descentralizare

FNGCIMM a finalizat procesul de descentralizare...

Reguli noi pentru cauciucurile autovehiculelor

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre...

Crossuri externe