Discuţii cu Banca Mondială la Guvern şi Ministerul Muncii despre proiectul de modificare a pensiilor de serviciu

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Vor avea loc discuţii cu Banca Mondială despre legea pensiilor speciale, anunţă senatorul Radu Oprea.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat, luni, că Guvernul aşteaptă raportul Băncii Mondiale cu privire la proiectul de lege referitor la pensiile speciale care se află în dezbatere în Parlament.

"Este în cererea de plată numărul 3 (legea privind pensiile speciale). Astăzi şi mâine, din câte ne-a informat ministrul Muncii, Marius Budăi, va avea loc o discuţie cu Banca Mondială atât la Ministerul Muncii, cât şi la Guvern. Va fi o discuţie şi cu premierul referitoare probabil la forma finală a raportului pe care Banca Mondială trebuie să îl prezinte. În măsura în care vom avea informatii despre acest raport final vom şti să spunem exact şi termenele care urmează", a afirmat Oprea, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.

El a adăugat că proiectul de lege privind pensiile speciale a fost elaborat de Guvern pe baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale.

"Proiectul este deja în proces de dezbatere parlamentară, sunt comisii care şi-au exprimat avizul, sunt alte comisii care au cerut amânarea dezbaterii acestui proiect. Cred că de Senat trebuie să treacă la jumătatea lui martie. Avem timp să dezbatem în continuare şi eu cred că raportul final pe care îl va prezenta Banca Mondială va fi edificator pentru paşii care urmează a fi făcuţi, pentru că este măsură în PNRR", a precizat Radu Oprea.

Purtătorul de cuvânt al PSD a menţionat că de acest proiect nu este responsabil doar Ministerul Muncii, fiind implicate şi ministerele Justiţiei, de Interne şi Apărării Naţionale. 

 

Raluca Turcan: Ministerul Muncii ar fi trebuit să vină de anul trecut cu un proiect privind pensiile speciale

 

Ministerul Muncii ar fi trebuit să vină de anul trecut cu un proiect care să rezolve problema pensiilor speciale, a declarat, luni, deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

Întrebată la Parlament despre un raport intermediar al Băncii Mondiale referitor la proiectul pensiilor speciale, aceasta a arătat că "ceasul ticăie".

"În primul rând aş spune că ceasul ticăie, pentru că dead-line-ul pentru adoptarea proiectului privind pensiile speciale era sfârşitul anului trecut şi Ministerul Muncii ar fi trebuit să vină deja, în decursul anului trecut, cu un proiect care să rezolve problema pensiilor speciale şi mai exact să aducă aceste pensii cât mai aproape de contributivitate. Cert este că acest proiect, prin care trebuie să respectăm inclusiv un jalon din PNRR de reformă, trebuie să fie în primul rând constituţional", a declarat Turcan.

Potrivit acesteia, "Comisia Europeană nu acceptă măsuri de faţadă, măsuri care să mimeze rezolvarea unei probleme".

"Ca atare, proiectul pe care trebuie să-l propună Ministerul Muncii pe de o parte trebuie să fie unul constituţional şi, de asemenea, ca om care a negociat PNRR-ul, în calitate de ministru al Muncii, acest regim al pensiilor speciale trebuie să aducă următoarele elemente: unu - pensiile speciale cât mai aproape de contributivitate, doi - să nu creeze alte categorii de pensii speciale şi să nu creeze discriminări între beneficiarii de pensii speciale. Cu alte cuvinte, varianta corectă pe care ar trebui să o includă acest proiect este de găsire a unei formule pe care eu am lăsat-o când am predat mandatul, de calcul a pensiilor speciale şi aceasta să fie extrapolată la toate celelalte categorii de beneficiari de pensii speciale", a explicat liberala.

Întrebată dacă ministrul Muncii, Marius Budăi, ar trebui să-şi dea demisia dacă nu se va face această reformă, Raluca Turcan a spus: "Cel care trebuie să comenteze demisiile unor miniştri este primul ministru, nu mă pronunţ eu. Cert este că avem steguleţe de reformă, ceea ce înseamnă modernizare de fapt pe câteva mari componente care ţin de capitolul muncă şi protecţie socială. Unul este legat de pensiile speciale, altele două sunt legate de pensiile din sistemul public şi de salarizarea din sistemul bugetar şi nu în ultimul rând este cel legat de reforma asistenţei sociale, care în România, din nefericire, încurajează pe de o parte nemunca, dar cel mai grav şi cel mai grav afectează beneficiari de asistenţă socială care scapă de foarte multe ori pe sub radarul autorităţilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel