Disneyland Paris a schimbat prefixul! În trei decenii s-au investit 9,1 miliarde euro

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A fost primul parc tematic Dinsney deschis în Europa
A fost primul parc tematic Dinsney deschis în Europa
În urmă cu 30 de ani, Euro Disney, primul parc tematic dedicat universului Disney din Europa, își deschidea porțile în Marne-la-Vallée. Redenumit Disneyland Paris, complexul din Ile-de-France nu a încetat niciodată să se extindă și să se reinventeze pentru a rămâne în topul destinațiilor turistice.

375 de milioane de vizitatori, 6% din veniturile din turism, 84,5 miliarde de euro

După ce au studiat mai multe locații, mai ales în Spania, au ales Marne-la-Vallée, în Seine-et-Marne. Era al patrulea parc deschis de companie Walt Disney în lume, după Disneyland Parc Resort din California, Magic Kingdom Walt Disney Resort din Florida și Tokyo Disneyland. A fost un succes imediat, cu 10 milioane de vizitatori în primul an de la inaugurare. În 2011, Disneyland Paris a depășit pragul de 250 de milioane de vizitatori. În anul următor, este stabilit un nou record de prezență, cu 16 milioane de bilete vândute.

În treizeci de ani, parcul a primit aproape 375 de milioane de vizitatori. Mai mult de jumătate dintre ei erau străini. În 2019, se află pe locul 14 în topul celor mai vizitate 20 de parcuri tematice din lume. Disneyland Paris se mândrește cu o contribuție la economia franceză de 84,5 miliarde de euro, generând 6% din veniturile din turism ale țării.

Peste 2.000 de hectare de teren, 35.000 de locuitori, 6.000 de întreprinderi

Pe lângă cele 50 de hectare ocupate de parcul Disneyland și cele 25 de hectare ale Walt Disney Studios, stațiunea include un centru de conferințe de peste 23.000 de metri pătrați și un teren de golf, ca să nu mai vorbim de Disney Village, cu magazinele, restaurantele și cinematografele sale. Acesta este doar vârful icebergului: în 1987, gigantul american și statul francez au semnat un acord prin care rezervau peste 2.000 de hectare de teren pentru stațiune.

În cadrul acestui acord, grupul Disney s-a angajat, în parteneriat cu actori publici, să dezvolte zona Val d'Europe, care la acea vreme cuprindea 5 sate și 4 000 de locuitori. Jumătate din terenurile rezervate a fost deja dezvoltată: centrul comercial Val d'Europe, La Vallée Village, precum și birouri, locuințe etc. S-a ajuns acum la 35 000 de locuitori și peste 6 000 de întreprinderi.

16.000 de angajați și peste 100 de naționalități

Parcul Disneyland Paris are 16.000 de angajați, fiind "una dintre cele mai mari unități din Franța", potrivit INSEE. Numiți "membri ai distribuției", ei activează în 500 de profesii diferite. La apogeul crizei de sănătate, gigantul din industria de divertisment a fost nevoit să concedieze aproape 1.000 de angajați. Grupul pune accentul pe diversitatea sa și pe politica sa de resurse umane incluzivă - peste 100 de naționalități sunt reprezentate - precum și pe oportunitățile de carieră oferite în cadrul parcului. Majoritatea managerilor au fost promovați din interior, iar 900 de angajați lucrează în parc încă de la deschidere.

9,1 miliarde de euro de investiții

Deși parcul a fost un succes comercial, a întâmpinat numeroase dificultăți financiare și nu a atins niciodată rentabilitatea așteptată. Valul de atacuri din 2015, urmat de pandemie, a avut un impact puternic asupra situației financiare. Astfel, Euro Disney SAS a înregistrat o pierdere netă de 423 de milioane de euro la finalul exercițiului financiar 2019-2020, față de un profit de 23 de milioane de euro în anul precedent. Cifra de afaceri a fost aproape înjumătățită, ajungând la 992 de milioane de euro.

Constant împins să se dezvolte și să se reînnoiască, Disneyland Paris a făcut obiectul unor investiții de 9,1 miliarde de euro de la deschiderea sa. În 1995, grupul și-a imaginat "Space Mountain" pentru a crește numărul de vizitatori. În 2002, a fost deschis un al doilea parc tematic, Walt Disney Studios. Investiția s-a ridicat la 610 milioane de euro. În 2008, "Turnul terorii" a dat un nou suflu parcului. În 2014, Disneyland Paris a investit aproape 200 de milioane de euro pentru "Ratatouille: aventura nebună a lui Rémy".

Cu ocazia unei vizite la Paris în februarie 2018, Bob Iger, CEO al The Walt Disney Company, a anunțat un plan de dezvoltare de 2 miliarde de euro. Acesta include o transformare a parcului Walt Disney Studios, cu crearea a trei noi zone tematice dedicate universului Marvel ("Avengers Campus", programat să se deschidă în iulie 2022 și care va include în special o atracție dedicată lui Iron Man), The Snow Queen și Star Wars.

Mai mult de 50 de atracții și 6 hoteluri

Disneyland Paris are 41 de atracții, față de 11 pentru fratele său mai mic, Walt Disney Studios. Există 6 hoteluri. Pentru a trăi magia Disney, un adult plătește 105 euro pentru un bilet Liberté 1 parc, 130 de euro  pentru ambele parcuri. Pentru un junior (3-11 ani) prețurile sunt de 97 de euro sau 122 de euro.

Citește și Disneyland Paris a cerut scuze unei mame. Ce s-a întâmplat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com

pixel