ANAF anunţă o nouă obligaţie fiscală pentru contribuabilii mici, de la 1 ianuarie 2025
Începând cu data de 01 ianuarie...
Noua lege care prevede acest lucru, supusă dezbaterii în Camera Deputaților, după ce a fost deja adoptată de Senat, se va numi Lege privind programul de alimentație sănătoasă pentru elevii din învățământul obligatoriu primar și gimnazial, de stat și privat.
Art. 1 - (1) Se acordă gratuit pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private, un pachet alimentar diversificat, în limita unei valori zilnice de 10 lei/elev, respectiv preşcolar. Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuirea şi depozitarea acestora, după caz.
Părinții care au copii cu regim alimentar, sau cei care doresc alt fel de meniu, din considerente de natură medicală, religioasă sau culturală, vor face cerere scrisă și vor atașa documente justificative dacă este cazul, pentru a primi alte produse alimentare adecvate situației, în aceeași limită a valorii, de 10 lei/zi. Iar cei care nu doresc deloc acest drept, vor face tot în scris această opțiune, iar sumele rezultate în urma acestor renunțări se vor redistribui în cadrul aceleiași unități de învățământ.
Când vor organiza licitațiile și achizițiile pentru produsele alimentare, uitățile administrativ-teritoriale vor consulta, obligatoriu, consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ, cu personalitate juridică/consorţiu şcolar.
Ministerul Sănătății va emite recomandări privind conținutul caloric al produselor furnizate, precum și sugestii privind produsele preparate, acolo unde UAT-urile vor acorda masă caldă. Unităţile şcolare cu personalitate juridică sunt obligate să asigure, în funcţie de spaţiu, săli de servire a mesei calde şi condiţii igienico sanitare pentru furnizarea acesteia.
Pentru obţinerea unor preţuri cât mai competitive, autorităţile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achiziţie publică fie pe întreg/întreaga pachetul alimentar/masă caldă, fie pe loturi distincte pe categorii de produse ce intră în componenţa pachetului alimentar/mesei calde, potrivit legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, faza finală a procedurii de atribuire fiind organizată, în mod obligatoriu, prin licitaţie electronică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând cu data de 01 ianuarie...
Analistul economic Adrian...
Alegerile prezidențiale din acest an au adus în...
Dacă banca americană Goldman...
Ministrul Afacerilor Interne,...
Este doar o fază a programului...
BNR a transmis cursul valutar...
Zăcământul este exploatat de...
În urmă cu aproape cinci ani,...
Toate conexiunile de fibră...
Un acord comercial încheiat de...
Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de...
Gigantul Nvidia urmează să...
Gaze naturale ruseşti par să ajungă în continuare în...
Această decizie reflectă o schimbare majoră de direcție...
Reindustrializarea României...
Proiectul RoPay, rezultat al...
Prețul energiei electrice pe...
Notarii publici din România vor...
Indicele CONFIDEX, cel care...
Preşedintele în funcţie şi...
Poluarea apei duce, iată, şi la...
Gradul de acoperire prin...
Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...