Dispare programul Cornul și laptele. Cu ce rămân elevii
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Un start-up produce lactate fără... VACI
Un start-up produce lactate fără... VACI
Prânzul elevilor "Cornul și laptele" este de domeniul trecutului. Masa elevilor ar putea fi alcătuită din produse de alimentație sănătoasă, nu din cele lactate și de panificație din actualul program.

Noua lege care prevede acest lucru, supusă dezbaterii în Camera Deputaților, după ce a fost deja adoptată de Senat, se va numi Lege privind programul de alimentație sănătoasă pentru elevii din învățământul obligatoriu primar și gimnazial, de stat și privat.

Art. 1 - (1) Se acordă gratuit pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private, un pachet alimentar diversificat, în limita unei valori zilnice de 10 lei/elev, respectiv preşcolar. Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuirea şi depozitarea acestora, după caz.

Părinții care au copii cu regim alimentar, sau cei care doresc alt fel de meniu, din considerente de natură medicală, religioasă sau culturală, vor face cerere scrisă și vor atașa documente justificative dacă este cazul, pentru a primi alte produse alimentare adecvate situației, în aceeași limită a valorii, de 10 lei/zi. Iar cei care nu doresc deloc acest drept, vor face tot în scris această opțiune, iar sumele rezultate în urma acestor renunțări se vor redistribui în cadrul aceleiași unități de învățământ.

Când vor organiza licitațiile și achizițiile pentru produsele alimentare, uitățile administrativ-teritoriale vor consulta, obligatoriu, consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ, cu personalitate juridică/consorţiu şcolar.

Ministerul Sănătății va emite recomandări privind conținutul caloric al produselor furnizate, precum și sugestii privind produsele preparate, acolo unde UAT-urile vor acorda masă caldă. Unităţile şcolare cu personalitate juridică sunt obligate să asigure, în funcţie de spaţiu, săli de servire a mesei calde şi condiţii igienico sanitare pentru furnizarea acesteia.

Pentru obţinerea unor preţuri cât mai competitive, autorităţile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achiziţie publică fie pe întreg/întreaga pachetul alimentar/masă caldă, fie pe loturi distincte pe categorii de produse ce intră în componenţa pachetului alimentar/mesei calde, potrivit legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, faza finală a procedurii de atribuire fiind organizată, în mod obligatoriu, prin licitaţie electronică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel