Disperare la Google. A dat acces liber la concurentul său pentru ChatGPT

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Serviciul Bard de inteligență artificială este într-un stadiu incipient de dezvoltare / Foto: DCBusiness
Serviciul Bard de inteligență artificială este într-un stadiu incipient de dezvoltare / Foto: DCBusiness
Google, compania Alphabet Inc., acordă acces public la concurentul său ChatGPT, serviciul de inteligență artificială conversațională pe care îl numește Bard.

Doar utilizatorii din SUA și Marea Britanie se pot înscrie pe o listă de așteptare, a declarat marți compania într-o postare pe blog, iar persoanele vor fi adăugate în mod continuu. Bard reprezintă efortul Google de a recupera terenul pierdut în fața OpenAI Inc. în cursa pentru inteligența artificială.

"Bard este aici pentru a-i ajuta pe oameni să își sporească productivitatea, să își accelereze ideile și să își alimenteze curiozitatea", a declarat Sissie Hsiao, vicepreședintele Google pentru produsul Bard, în cadrul unei demonstrații cu reporterii Bloomberg înainte de lansarea sa.

Google a pierdut startul

Lansarea pe scară mai largă are loc în contextul în care în Silicon Valley se vorbește din ce în ce mai mult despre inteligența artificială generativă - un software care poate crea text, imagini, muzică sau chiar videoclipuri pe baza indicațiilor utilizatorului. Google, un pionier în această tehnologie, lucrează de ani de zile la astfel de sisteme, dar aceste eforturi au fost păstrate în mare parte în cadrul laboratoarelor sale. Acum, compania încearcă să recupereze decalajul față de OpenAI și de finanțatorul său, Microsoft Corp. care și-au pus deja la dispoziția publicului serviciile de inteligență artificială conversațională pe scară mai largă. ChatGPT de la OpenAI a câștigat popularitate în întreaga lume de la lansarea sa din noiembrie, iar Microsoft a integrat recent tehnologia OpenAI în funcția de căutare Bing.

Google și-a descris serviciul drept un "experiment timpuriu" pentru a permite utilizatorilor să colaboreze cu tehnologia generativă AI. Chatbotul este alimentat de LaMDA, un model lingvistic de mari dimensiuni pe care compania l-a dezvoltat la nivel intern, iar Bard va putea să își extragă răspunsurile din ceea ce Google consideră surse de informații "de înaltă calitate" pentru a afișa răspunsuri actualizate.

Bard este de fapt în formatul beta-test

Google a dezvoltat Bard în conformitate cu principiile AI ale companiei, iar demonstrațiile sale au inclus un avertisment proeminent în partea de jos a ferestrei de chat: "Bard poate afișa informații inexacte sau ofensatoare care nu reprezintă punctul de vedere al Google".

Oamenii pot purta conversații de tip back-and-forth cu Bard, similar cu noul serviciu Bing al Microsoft. Eli Collins, vicepreședintele Google pentru Bard, a declarat că, inițial, compania limitează durata conversațiilor din motive de siguranță. Google va crește aceste limite în timp, a adăugat el - dar compania nu dezvăluie limitele pe Bard odată cu această versiune.

Google a permis reporterilor Bloomberg să ruleze o serie de solicitări diferite cu privire la Bard, sondând capacitățile și punctele slabe ale acestuia cu exemple atât prostești, cât și serioase. Bard a arătat cunoștințe decente despre Squishmallows atunci când i s-a cerut să compună un sonet despre jucăriile de pluș ("De la urși la pisici și unicorni, există o Squishmallow pentru fiecare. Așa că ghemuiește-te cu una astăzi și lasă-ți grijile să se topească", a scris, în parte).

Bard a refuzat să răspundă la o întrebare despre cum se poate fabrica o bombă, ceea ce arată eforturile Google de a introduce măsuri de protecție pentru această tehnologie. ("Nu voi crea conținut de această natură și vă sugerez să nu o faceți nici dumneavoastră", a spus Bard când i s-a cerut, înainte de a sugera utilizatorului să afle mai multe despre bombe prin "canale legitime, cum ar fi biblioteca sau internetul"). Collins, de la Google, a declarat că răspunsul este în conformitate cu procesul de perfecționare al companiei pentru acest model, care urmărește să respingă întrebările despre subiecte care incită la ură, ilegale sau periculoase. Abordarea este asemănătoare cu GPT-4 al OpenAI, care, de asemenea, refuză să răspundă atunci când i se prezintă întrebări similare.

Demonstrația a evidențiat, de asemenea, faptul că răspunsurile lui Bard nu sunt întotdeauna ancorate în realitate. De exemplu, atunci când i s-a cerut câteva sfaturi despre cum să sărbătorească o petrecere aniversară pe Marte, Bard a răspuns cu sfaturi despre timpul necesar pentru a ajunge acolo. ("Este nevoie de aproximativ nouă luni pentru a ajunge pe Marte, așa că va trebui să începeți să vă planificați călătoria cu mult timp înainte", a scris). Dar nu a subliniat faptul că o astfel de călătorie este în prezent imposibilă pentru oameni.

De asemenea, a oferit un sfat fără sens despre procesul de autorizare pe care trebuie să-l parcurgă cineva înainte de o astfel de călătorie imposibilă: "Va trebui să obțineți un permis de la NASA pentru a călători pe Marte, precum și aprobări din partea guvernului marțian", a scris Bard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel