Divorțul la notar. Cât costă și ce acte sunt necesare
Autor: DCBusiness Team | 01 dec 2022, 13:33
Divorțul la notar sau la ofițerul stării civile este mai ieftin
Divorțul la notar sau la ofițerul stării civile este mai ieftin
Divorțul la notar este posibil în România încă din anul 2010, marele avantaj fiind că tot procesul durează extrem de puțin.

Conform reglementării în vigoare ”Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie sau adoptați, ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților poate constată desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberându-le un certificat de divorț". Astfel că divorțul se poate face simplu, rapid și relativ ieftin.

Se poate divorța rapid și la notar sau la oficiile de stare civilă, conform reglementările prevederilor Mici Reforme a Justiției. "Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie sau adoptați, ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților poate constată desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberându-le un certificat de divorț", se specifică în lege. Simplu și eficient, în doar 30 de zile. Și destul de ieftin.

Acte necesare divorțului la ofițerul de stare civilă

certificatele de naștere ale soților,

documentele de identitate,

certificatul de căsătorie (original și copie legalizată),

o declarație notarială privind ultima locuința comună.

În cazul în care cei doi decid să divorțeze la oficiul de stare civilă trebuie întâi depusă o cerere. Cererea de divorț se depune de cei doi soți împreună, atunci când se și achita onorariul integral. 

Ofițerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea și le acordă un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divorț. La expirarea acestui termen, ofițerul de stare civilă eliberează certificatul de divorț fără să facă vreo mențiune cu privire la vreo culpă a soților.

Divorțul la notar

Dacă mergeți la notar pentru a oficializa divorțul, procedura este, în esență, aceeași. Se depune cererea, se așteaptă 30 de zile, după care notarul public verifică dacă soții vor în continuare să divorțeze și dacă consimțământul lor este liber și neviciat.

Astfel, dacă cei doi soți doresc în continuare să divorțeze, notarul public eliberează certificatul de divorț fără să facă vreo mențiune cu privire la culpa soților. În cazul constatării divorțului de către notarul public, acesta emite certificatul de divorț și înaintează, de îndată, o copie certificată la primăria locului unde s-a încheiat căsătoria, spre a se face mențiune în actul de căsătorie.

Un caz special este atunci când soții nu se înțeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorț. Atunci, ofițerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziție de respingere a cererii de divorț și îndrumă soții să se adreseze instanței de judecată. Soluționarea cererilor privind alte efecte ale divorțului asupra cărora soții nu se înțeleg este de competență instanței judecătorești.

Dacă nu sunt îndeplinite condițiile cerute de lege, ofițerul de stare civilă sau, după caz, notarul public respinge cererea de divorț. Împotriva refuzului ofițerului de stare civilă sau notarului public nu există cale de atac, dar soții se pot adresa cu cererea de divorț instanței de judecată, pentru a dispune desfacerea căsătoriei prin acordul lor sau în baza unui alt temei prevăzut de lege. Pentru repararea prejudiciului prin refuzul abuziv al ofițerului de stare civilă sau notarului public de a constată desfacerea căsătoriei prin acordul soților și de a emite certificatul de divorț, oricare dintre soți se poate adresa, pe cale separată, instanței competente.”

Foarte important în acest caz este faptul că, dacă ați divorțat la ofițerul de stare civilă sau la notarul public, căsătoria este desfăcută pe data eliberării certificatului de divorț, fără să se mai aștepte nici o altă dată. 

Cât ajunge să coste divorțul la notar

Divorțul la notar în acest moment costă în jur de 600 de lei, suma incluzând toate taxele și comunicările ce trebuie făcute de către notar. Suma poate varia dacă sunt implicați copii minori, deoarece trebuie încheiată convenția acestora, după caz. La Starea civilă sumele se pot schimbă, dat fiindcă taxele sunt stabilite de Consiliul local. Aici prețurile find aproape la jumătate decât cele pe care le practică notarii.

Citește și: 

Ai divorțat? Uite cum poți câștiga bani de la fostul soț

Un drept foarte interesant în actualul Cod Civil este prestația compensatorie.

"Prestația compensatorie permite soțului divorțat să-și păstreze nivelul de trai de care s-a bucurat în timpul căsătoriei din banii fostului soț. Acest beneficiu il poate avea oricine îndeplinește aceste 2 condiții: 

1. Mariajul a durat cel puțin 20 de ani

2. Divorțul s-a pronunțat din culpa exclusiva a celuilalt soț

Dacă aceste 2 condiții sunt îndeplinite este posibil ca în teorie, o soție care nu aducea venit în gospodărie, adică era casnică să poată să-i solicite fostului soț milionar să îi remită sumele de bani necesare pentru a-și păstra același nivel de trai de care s-a bucurat în timpul căsătoriei", a explicat avocatul Alexandru Sima. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe