Document oficial: Hotărârea de Guvern pentru majorarea salariului minim de la 1 iulie 2024. Toate detaliile
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Ministerul Muncii a pus în procedura de transparenţă decizională hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În conformitate cu articolul 164 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicată, cu modificările și completările ulterioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor.

La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată s-au avut în vedere:

- art. 3 din Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificată de România în 1975;

- reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială;

- factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea muncii, evoluția indicelui prețurilor de consum, creșterea economică, creșterea câștigului mediu şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forței de muncă.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.300 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în platăsă fie majorat la 3.700 lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 12,12%, față de luna iunie 2024. În luna iunie 2024 tariful orar este de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna iulie 2024 tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru de 168,000 ore/lună, se arată în document.

Hotărârea poate fi studiată aici.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel