Dolarul american îşi menţine aprecierea în faţa monedei europene
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Dolarul american îşi menţine aprecierea în faţa monedei europene
Dolarul american îşi menţine aprecierea în faţa monedei europene
 Dolarul american este mai scump decât moneda europeană, în condiţiile în care cursul afişat joi de banca centrală a indicat 5,1027 lei pentru un dolar, faţă de 4,9486 lei pentru un euro.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu moneda euro, care a fost calculată de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9486 lei, în creştere cu 0,07 bani (0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9479 lei.

Leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 5,1027 lei, în scădere cu 7,67 bani (-1,48%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 5,1794 lei.

Moneda naţională s-a apreciat în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2060 lei, în scădere cu 0,95 bani (-0,18%), faţă de 5,2155 lei, cotaţia anterioară.

Pe de altă parte, gramul de aur s-a scumpit, joi, până la valoarea de 270,5444 lei, de la 269,2661 lei, în şedinţa precedentă.

Şeful Băncii Mondiale avertizează asupra riscului stagflaţiei şi al recesiunii în Europa

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că ar putea dura câţiva ani până când producţia globală de energie se va diversifica, prelungindu-se riscul stagflaţiei sau al unei perioade de creştere redusă şi inflaţie ridicată, transmite Reuters.

Într-un discurs rostit la Universitatea Stanford, Malpass a susţinut că pare tot mai probabilă o recesiune în Europa, în timp ce economia Chinei încetineşte semnificativ, iar cea a SUA s-a contractat în primul semestru din 2022.

Aceste evoluţii vor avea consecinţe grave asupra ţărilor în curs de dezvoltare, a declarat şeful Băncii Mondiale, citând ceea ce el a numit "înrăutăţirea" dificultăţilor cu care se confruntă dezvoltarea economiei.

Rezolvarea actualei "furtuni perfecte" - majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi încetinirea creşterii - necesită o nouă abordare micro şi macroeconomică, inclusiv cheltuieli mai bine ţintite şi eforturi clare de majorare a rezervelor, a explicat Malpass.

Acesta a anunţat că viitorul raport al Băncii Mondiale intitulat "Sărăcia şi împărţirea prosperităţii" va arăta că deceniile de progrese în reducerea sărăciei au încetinit până în 2015, chiar înainte de pandemie, ceea ce a făcut ca încă 70 de milioane de persoane să se confrunte cu sărăcia extremă.

Raportul, care va fi publicat săptămâna viitoare, va arăta că venitul mediu global a scăzut cu 4%, primul declin de când s-a început publicarea datelor, în 1990.

"Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu perspective extrem de dificile pe termen scurt, din cauza preţurilor ridicate la energie şi îngrăşăminte, a majorării dobânzilor şi a creşterii randamentelor obligaţiunilor, a deprecierii monedelor şi a ieşirilor de capital. Un pericol urgent cu care se confruntă lumea în curs de dezvoltare este ca încetinirea semnificativă a creşterii economiei mondiale să se adâncească într-o recesiune globală", a avertizat Malpass.

Acesta a apreciat că este neclar dacă va exista suficient capital global pentru a acoperi necesităţile din economiile dezvoltate - care au adoptat politici fiscale ce favorizează un nivel ridicat al datoriilor - şi încă există suficiente "fărâme" pentru a finanţa investiţiile necesare în ţările în curs de dezvoltare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel