Testul, care va dura 12 săptămâni, are ca scop "explorarea fezabilității unei rețele interoperabile cu moneda digitală a băncii centrale", a precizat FED of New York într-un comunicat.
Banca centrală americană (FED) lucrează de ani de zile la acest subiect, fiind preocupată în special de riscurile asociate cu un dolar digital. În detaliu, acest experiment va testa "fezabilitatea tehnică, viabilitatea juridică și aspectul comercial", a subliniat instituția.
Nu anunță o decizie finală iminentă
"Acest proiect va fi realizat într-un mediu de testare și va folosi doar date simulate. Nu este menită să avanseze niciun rezultat specific și nici nu este menită să semnaleze faptul că Rezerva Federală va lua vreo decizie iminentă" pe această temă, se arată în comunicat.
La acest experiment participă mai multe bănci și instituții financiare internaționale mari, printre care Citi, HSBC, Wells Fargo și Mastercard. În martie, administrația Biden a cerut Fed să studieze pașii care ar fi necesari pentru a crea această monedă digitală a băncii centrale.
Confruntat cu ascensiunea mondială a criptomonedelor, precum bitcoin, și cu utilizarea tot mai frecventă a plăților digitale, președintele american Joe Biden a semnat în martie un ordin executiv prin care a cerut Departamentului Economiei să prezinte, în termen de șase luni, un raport privind "viitorul banului".
Într-un final, liderul de la Casa Albă a primit nouă rapoarte care recomandă, toate, continuarea activității pe această temă.
Este cea mai mare
Federal Reserve Bank of New York este una dintre cele douăsprezece bănci ale Rezervei Federale a Statelor Unite și are sediul Liberty Street nr. 33 din New York.
Instituția răspunde de districtul doi Băncii Centrale a SUA, care include statul New York, cele douăsprezece comitate din nordul statului New Jersey, comitatul Fairfield din Connecticut, precum și Puerto Rico și Insulele Virgine americane.
În cadrul Sistemului Rezervelor Federale, Federal Reserve Bank of New York pune în aplicare politica monetară, supraveghează și reglementează instituțiile financiare și contribuie la menținerea sistemelor de plată ale națiunii.
Federal Reserve Bank of New York este de departe cea mai mare (în termeni de active), cea mai activă (în termeni de volum) și cea mai influentă dintre cele douăsprezece bănci regionale. Este considerată cea mai mare rezervă de aur din lume, înaintea Fort Knox.
Citește și Între 73% și 81% dintre cumpărătorii de Bitcoin au pierdut bani
Economiștii instituției menționate, considerată banca centrală a tuturor băncilor centrale, au realizat un studiu detaliat care încearcă să înțeleagă profilul cumpărătorilor de criptomonede, analizând date din 95 de țări între 2015 și 2022.
Scopul este de a analiza implicațiile criptomonedelor pentru sistemul financiar, dar și de a înțelege cum pot fi instituie norme de protecție pentru consumatori, în condițiile în care, potrivit calculelor lor, "trei sferturi" dintre cumpărători au pierdut bani din investițiile în Bitcoin.
Studiul, care utilizează date precum descărcările aplicației Bitcoin și frecvența zilnică a tranzacțiilor, arată că aproape 40% dintre utilizatori sunt bărbați sub 35 de ani, mai dispuși să își asume riscuri, comparativ cu 25% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani și 35% dintre femei, majoritatea sub 35 de ani.
Pe parcursul perioadei de studiu, prețul Bitcoin a crescut de la 250 de dolari în august 2015 la 69.000 de dolari în noiembrie 2021, când a atins punctul culminant. Numărul mediu de utilizatori zilnici ai aplicației a crescut apoi de la aproximativ 119.000 la peste 32,5 milioane, făcând un salt în special între sfârșitul anului 2017 și începutul anului 2021, cuantifică studiul, indicând o corelație între creșterea prețului Bitcoin și sosirea de noi utilizatori.
Conform unei ecuații elaborate de economiștii BRI, o creștere de 1 punct procentual a Bitcoin se traduce printr-o creștere de 1,1% a numărului mediu lunar de utilizatori zilnici. Dar aproximativ 73% dintre utilizatori au descărcat o aplicație atunci când prețul Bitcoin era de peste 20.000 de dolari, mai mare decât prețul său din octombrie 2020, ceea ce înseamnă că au pierdut bani, subliniază ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...