Dolarul ”strivește” EURO și yenul pe o piață dominată de ÎNGRIJORARE
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Moneda americană a devenit preferata investitorilor
Moneda americană a devenit preferata investitorilor
China care se confruntă cu un nou val al epidemiei de Covid-19, războiul din Ucraina, inflația, ratele dobânzilor cheie, sunt numai câteva dintre factorii care influențează evoluțiile piețelor financiare și accentuează starea de incertitudine.

Yenul a atins joi cel mai coborât nivel din ultimii 20 de ani, iar euro un minim al ultimilor cinci ani, în raport cu un dolar, rămas atractiv de statutul său de monedă de refugiu pe o piață zguduită de revenirea Covid-19 în China și de Ucraina.

În jurul orei 11.00, yenul a scăzut cu 1,91%, până la 130,93 yeni, după ce a depășit pragul de 130 yeni pentru un dolar pentru prima dată din aprilie 2002.  Euro a cedat 0,36%, coborând la 1,0519 dolari, după ce alunecase sub 1,05 dolari, pentru prima dată de la începutul anului 2017.

"Riscurile geopolitice din jurul Rusiei și Ucrainei, precum și îngrijorările legate de limitarea în China împing investitorii spre dolarul, care este un refugiu sigur", au comentat analiștii OFX.

În plus, dolarul beneficiază de perspectiva unei înăspriri a politicii monetare în Statele Unite, investitorii așteptându-se la o majorare cu jumătate de punct a ratelor la următoarele ședințe ale Rezervei Federale (Fed).

"Nevoia ca Fed să acționeze decisiv pentru a limita inflația, în condițiile în care îngrijorările legate de creșterea globală se intensifică, va lăsa probabil dolarul în prim-plan", au comentat analiștii UBS.

În schimb, Banca Japoniei (BoJ) și-a menținut joi politica monetară ultra-acomodantă și și-a reconfirmat politica de achiziții nelimitate de obligațiuni guvernamentale japoneze (JGB).

Citește și Temerile legate de COVID-19 readuc panică pe piețe. Totul scade, nu și dolarul

"Acest lucru a dat undă verde pieței pentru a vinde și mai mult yenul", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets. Banca Centrală Europeană a declarat că o primă majorare a dobânzii este posibilă în această vară, potrivit lui Christine Lagarde, președintele institutului monetar.

"Previziunile privind inflația au crescut peste tot din februarie" și de la începutul invaziei rusești în Ucraina, "ceea ce este jenant pentru BCE", a comentat Marco Valli, analist la UniCredit. Însă riscul unei posibile opriri a livrărilor de gaze rusești către UE afectează apetitul pentru moneda unică.

"Răspunsul liderilor europeni la cererea Rusiei de a plăti în ruble pentru gazul său va dicta probabil dacă euro va ajunge la paritate cu dolarul în următoarele săptămâni", a declarat Jeffrey Halley, analist la Oanda.

Față de dolar, lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din iulie 2020, la 1,2492 dolari, iar francul elvețian cel mai scăzut nivel din mai 2020, la 0,9712 franci elvețieni pentru un dolar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel