Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei
Autor: Oana Pavelescu | 10 aug 2022, 07:22
Compania americană se retrage din Italia, un lucru care nu surprinde prea tare
Compania americană se retrage din Italia, un lucru care nu surprinde prea tare
Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte tare în țara care a inventat acest celebru fel de mâncare.

Viața Domino's Pizza în Italia s-a dovedit a fi de scurtă durată, italienii preferând restaurantele locale în detrimentul versiunii americane, notează Bloomberg.

Ultimele dintre cele 29 de filiale Domino's s-au închis după ce compania și-a început activitatea în țară în urmă cu șapte ani.

Aceasta s-a împrumutat masiv pentru planurile de a deschide 880 de magazine, dar s-a confruntat cu o concurență dură din partea restaurantelor locale care au extins serviciile de livrare în timpul pandemiei și a cerut protecție din partea creditorilor după ce a rămas fără lichidități și a rămas în urmă cu plata datoriilor.

Lanțul american a intrat în Italia în 2015 printr-un acord de franciză cu ePizza SpA și a plănuit să se distingă prin oferirea unui serviciu național structurat de livrare, împreună cu toppinguri în stil american, inclusiv ananas. 

Expansiunea sa ambițioasă s-a lovit de probleme pe măsură ce producătorii tradiționali de pizza au redus livrările sau au semnat acorduri cu servicii terțe, precum Deliveroo Plc, Just Eat Takeaway.com NV sau Glovo, pentru a-și aduce produsele la domiciliul clienților, în timp ce restricțiile au împiedicat luarea mesei în oraș. 

"Punem problema pe seama nivelului semnificativ crescut de concurență pe piața livrărilor de mâncare, atât cu lanțuri organizate, cât și cu restaurante "mom & pop" care livrează mâncare, și până la redeschiderea serviciilor și restaurantelor după pandemie și consumatorii care au decis să boicoteze produsul", a declarat ePizza într-un raport către investitori care însoțește rezultatele sale din trimestrul patru din 2021. 

Reprezentanții din SUA și Italia ai ePizza și Domino's nu au vrut să comenteze Apelurile pentru comentarii către toate cele 13 locații Domino's rămase în Italia au rămas fără răspuns. Compania a redus deja operațiunile din această țară și a încetat să mai ofere livrare de pe site-ul său pe 29 iulie.

Cu toate aceste, închiderea a fost o surpriză pentru unii dintre clienții Domino's, care s-au adresat canalelor de socializare din Italia ale lanțului, întrebând de ce nu au fost preluate apelurile și comenzile lor sau de ce magazinul lor local s-a închis. 

În aprilie, un tribunal din Milano a acordat companiei protecție judiciară împotriva creditorilor timp de 90 de zile, potrivit iformațiilor furnizate de ePizza. Măsurile, care îi împiedicau pe creditori să ceară rambursarea datoriilor sau să confiște activele companiei, au expirat la 1 iulie. Nu au existat alte actualizări privind procesul judiciar, potrivit înregistrărilor electronice ale tribunalului sau ale Camerei de Comerț din Italia.

Compania avea datorii de 10,6 milioane de euro la sfârșitul anului 2020, potrivit ultimelor rapoarte anuale auditate.

Citește și: Trei celebre fast-food-uri din România anunță interzicerea unui produs

Compania care deține în România Taco Bell, Pizza Hut și KFC, Sphera Franchise Group, anunță că vor intrezice produsul în toate restaurantele, îcepând cu luna aprilie.

Este vorba despre paiele pentru băuturi, care deja nu se mai utilizează în restaurantele KFC. Paiele din plastiv urmează să fie interzise și în localurile Taco Bell și Pizza Hut.

Compania promite ca până la finalul anului 2019 să înlocuiască toate paiele din plastic în toate localurile sale.

Eurodeputaţii au aprobat săptămâna trecută interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosinţă precum farfurii, tacâmuri sau paie.

De asemenea, vor fi interzise produsele şi recipientele pentru alimente din material plastic oxodegradabil şi recipientele pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Citește și: Un fost ministru afgan livrează pizza pe bicicletă în Germania

Syed Ahmad Shah Sadaat, în vârstă de 50 de ani, a fost ministrul Comunicațiilor din Afganistan în guvernul de la Kabul și cu diplomă de absolvire la Oxford, livrează acum pizza în Leipzig, Germania.

Obișnuia să meargă cu limuzina la serviciu dar acum, acum Syed Ahmad Shah Sadaat, îmbrăcat cu ojachetă portocalie strălucitoare, își împinge bicicleta prin Leipzig în ploaie. Ceea ce aproape nimeni nu suspectează este faptul că în spatele livratorului de pizza se află de fapt fostul ministru al Comunicațiilor din Afganistan!

Am fugit în Germania pentru a începe de la zero ...

Sadaat locuiește în Leipzig de aproape un an, într-un apartament mic unde plătește o chirie de 400 de euro, în estul orașului și în prezent învață limba germană. Când talibanii au preluat din nou controlul, el vindea deja pizza cu 15 euro pe oră. Este unul dintre mulții afgani care au fugit la timp de teroriști.

„Mă simt în siguranță aici”, a declarat el pentru Bild. „Nu mai sunt un om bogat, dar mă bucur de slujbă și banii sunt suficienți pentru a trăi”.

Bărbatul de 50 de ani, care s-a născut în Afganistan, a emigrat prima oară cu părinții și cei șapte frați. La Oxford (Anglia) a studia ingineria și a lucrat în industria comunicațiilor mobile în care își construise o carieră. Când a călătorit în vechea sa patrie pentru un proiect în 2016, Ashraf Ghani (72 de ani), care era șeful statului, l-a observat pe compatriotul foarte educat și i-a oferit un loc de muncă în minister. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe