Activiştii Greenpeace anunţă "prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep"
Greenpeace România a câștigat...
Adrian Negrescu a vorbit despre contextul în care decizia asupra procesului privind contractual de exploatare a zăcămintelor de la Roșia Montană urmează să vină pe 10 februarie, iar premierul Marcel Ciolacu s-a anunțat dispus să negocieze cu compania Gabriel Resources Gold Corporation în cazul unui câștig de cauză care nu este deloc exclus.
”Mă uit la ceea ce spun politicienii pentru că noi nu avem încă acces la datele problemei, știm doar din relatări din presă despre ce s-a întâmplat în acest joint venture între statul român și Gabriel Resources. Dar știm un lucru foarte clar, acolo, la Roșia Montană sunt vreo 330 de tone de aur și vreo 1.500 de tone de argint, cel puțin asta arăta unele date de la Agenția Resurselor Minerale.
Să zicem că am pierdut acest proces pentru că politicienii noștri au fost inconștienți și nu au știut să negocieze un parteneriat cu acest investitor menit să extragă acea bogăție din Munții Orăștiei și să ne aducă beneficii la buget. Pierdem 2 miliarde de dolari sau de euro, bani care vor fi plătiți din taxele și impozitele pe care le asigurăm noi. Totuși, ce urmează mai departe pentru Roșia Montană, va rămâne, în continuare sit UNESCO, vom încerca să exploatăm noi resursele de acolo, prin fondurile noastre, prin companiile de stat? Cred că asta este important, ce facem cu bogăția de acolo, cum recuperăm paguba generată de acest proces pe care statul român probabil îl va pierde”, a comentat Adrian Negrescu.
Conform spuselor analistului economic, acest loc ar ascunde mai multe minerale importante pentru diversele industrii, totuși, chiar și în această situație, deocamdată, o decizie asupra acestei chestiuni este greu de apreciat, în special în situația actuală.
”Am văzut un lucru interesant prin intermediul unor studii făcute recent, așa că la Roșia Montană găsim nu doar aur și argint ci și alte zăcăminte extrem de importante ca titanul, arseniul, germaniu, cobalt, adică niște metale rare care, dacă începem exploatarea, ar putea aduce un câștig foarte bun pentru România. Aș vrea să văd că dincolo de acest dosar și de această necesară lămurire a modului în care s-a semnat acel contract și cine sunt vinovații pentru această pagubă, să vedem că statul își dorește mai mult de la Roșia Montană și să caută vinovați și să plătească oalele sparte ale unor politicieni incompetenți din punctul meu de vedere.”
Urmăriți emisiunea la linkul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Greenpeace România a câștigat...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...