Senatul României a aprobat luni un proiect legislativ care prevede acordarea a două zile libere plătite pe an pentru salariați, destinate exclusiv efectuării de controale medicale de screening. Inițiativa urmărește depistarea precoce a bolilor, permițând astfel intervenții medicale rapide și eficiente. De asemenea, elevii și studenții ar putea beneficia de scutiri de frecvență pentru efectuarea acestor investigații.
Ce presupune proiectul legislativ
Propunerea are ca obiectiv promovarea screening-ului, definit în Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului drept „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor ori altor caracteristici biologice într-o populație, prin aplicarea unui ansamblu de proceduri și tehnici de investigație”.
Astfel, proiectul include măsuri specifice pentru salariați, elevi, studenți și cadre militare:
Două zile libere plătite pe an pentru angajați, în sectorul public și privat, fără a fi incluse în concediul de odihnă. Zilele sunt deductibile pentru angajatori.
Două zile de scutire de frecvență pentru elevi și studenți, acordate la cerere de către unitățile de învățământ.
Două zile de permisie pe an pentru militarii activi și cadrele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, SRI, SIE, STS și SPP, care nu vor fi incluse în concediul de odihnă.
Procedura de acordare a zilelor libere
Angajații care doresc să beneficieze de aceste zile libere trebuie să depună o cerere la angajator, indicând mai multe variante de programare a zilelor, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus.
Angajatorul va analiza solicitarea și va stabili data exactă, în funcție de impactul asupra activității. După acordul primit, angajatul trebuie să meargă la medicul de familie pentru screening și să obțină o adeverință. Documentul va trebui predat angajatorului în cel mult 10 zile lucrătoare de la efectuarea controlului medical.
Sancțiuni pentru angajatori
În cazul în care angajatorii nu vor acorda cele două zile libere pentru controalele medicale, aceștia riscă amenzi de până la 2.500 de lei din partea inspectorilor de muncă.
Această măsură legislativă este menită să sprijine sănătatea populației prin identificarea timpurie a bolilor. „O astfel de inițiativă poate reduce povara asupra sistemului medical pe termen lung, prin prevenirea agravării unor afecțiuni”, susțin inițiatorii proiectului.
Impact asupra elevilor și studenților
Proiectul extinde această facilitate și asupra tinerilor, oferindu-le elevilor și studenților posibilitatea de a lipsi două zile de la cursuri pentru a face screening. Scutirile de frecvență ar putea ajuta la detectarea timpurie a unor probleme de sănătate și la creșterea gradului de conștientizare a importanței prevenției în rândul tinerilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...