Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Senatul României a aprobat luni un proiect legislativ care prevede acordarea a două zile libere plătite pe an pentru salariați, destinate exclusiv efectuării de controale medicale de screening. Inițiativa urmărește depistarea precoce a bolilor, permițând astfel intervenții medicale rapide și eficiente. De asemenea, elevii și studenții ar putea beneficia de scutiri de frecvență pentru efectuarea acestor investigații.
Ce presupune proiectul legislativ
Propunerea are ca obiectiv promovarea screening-ului, definit în Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului drept „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor ori altor caracteristici biologice într-o populație, prin aplicarea unui ansamblu de proceduri și tehnici de investigație”.
Astfel, proiectul include măsuri specifice pentru salariați, elevi, studenți și cadre militare:
Două zile libere plătite pe an pentru angajați, în sectorul public și privat, fără a fi incluse în concediul de odihnă. Zilele sunt deductibile pentru angajatori.
Două zile de scutire de frecvență pentru elevi și studenți, acordate la cerere de către unitățile de învățământ.
Două zile de permisie pe an pentru militarii activi și cadrele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, SRI, SIE, STS și SPP, care nu vor fi incluse în concediul de odihnă.
Procedura de acordare a zilelor libere
Angajații care doresc să beneficieze de aceste zile libere trebuie să depună o cerere la angajator, indicând mai multe variante de programare a zilelor, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus.
Angajatorul va analiza solicitarea și va stabili data exactă, în funcție de impactul asupra activității. După acordul primit, angajatul trebuie să meargă la medicul de familie pentru screening și să obțină o adeverință. Documentul va trebui predat angajatorului în cel mult 10 zile lucrătoare de la efectuarea controlului medical.
Sancțiuni pentru angajatori
În cazul în care angajatorii nu vor acorda cele două zile libere pentru controalele medicale, aceștia riscă amenzi de până la 2.500 de lei din partea inspectorilor de muncă.
Această măsură legislativă este menită să sprijine sănătatea populației prin identificarea timpurie a bolilor. „O astfel de inițiativă poate reduce povara asupra sistemului medical pe termen lung, prin prevenirea agravării unor afecțiuni”, susțin inițiatorii proiectului.
Impact asupra elevilor și studenților
Proiectul extinde această facilitate și asupra tinerilor, oferindu-le elevilor și studenților posibilitatea de a lipsi două zile de la cursuri pentru a face screening. Scutirile de frecvență ar putea ajuta la detectarea timpurie a unor probleme de sănătate și la creșterea gradului de conștientizare a importanței prevenției în rândul tinerilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...