Dragoș Preda (RADIOCOM): Nu putem supraviețui transformării digitale fără o comunicare adecvată

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce explicații a oferit Dragoș Preda
Ce explicații a oferit Dragoș Preda
EXCLUSIV
Dragoș Preda, directorul general al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A. (RADIOCOM), a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews și DCBusiness, despre ce înseamnă compania pe care o reprezintă, despre planuri, oportunități și multe altele. 

În lumea asta mirobolantă a radiocomunicațiilor avansate, audio, video, în toate felurile, de ce este nevoie de o societate de stat, cu capital de stat, în domeniul acesta de înaltă tehnologie al radiocomunicațiilor? 

”Toată lumea vorbește, în ultima vreme, despre această transformare digitală, de tot ceea ce trebuie să punem noile servicii pe care trebuie să le asigurăm cetățenilor noștri. Totuși, pentru a putea trăi această transformare digitală, și îmi aduc aminte de pe vremea când eram secretar de stat la Telecomunicații, în 2020-2021, de întâlnirile pe care le aveam la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, unde se spunea clar că nu putem trăi această transformare digitală dacă nu avem comunicații adecvate. Adică dacă nu transmitem aceste soluții către toți cetățenii, dacă nu toți cetățenii beneficiază de ele.

Și încă un lucru pe care îl spuneam la începutul crizei: recesiunea din L în V, adică revenirea rapidă după o criză - o spune istoria, nu reinventăm noi roata - se face prin determinarea noilor căi de comunicații. Clasice: terestre, căi ferate, rutier, dar, în cazul de față, a noilor oportunități prin infrastructura de date. De regulă, această infrastructură de date este omisă, pentru că toată lumea se gândește că e vorba numai de cabluri. Dar noi astăzi vorbim și, prin certificarea pe care am obținut-o chiar săptămâna trecută, când am fost chiar și la New York, și acolo este sediul WTA, World Teleport Association, am pus, pentru prima dată, România pe harta teleporturilor. România avea acest teleport de le China, din 1976. Este vorba despre șapte antene care lucrează în banda C și Ku, dar acum vorbim despre comunicații optice în spațiu liber”, a spus directorul RADIOCOM. 

Deci, a intervenit jurnalistul Bogdan Chirieac, spuneți că este nevoie de o astfel de companie care aparține statului român... Da, a răspuns Dragoș Preda. ”toate statele au o astfel de companie, pentru că aici vorbim  despre o infrastructură critică. Și aici vă dau exemplul a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Urmare a bombardamentelor din regiune și venind în sprijinul acestei țări agresate, Regatul Unit a decis să revină la o infrastructură care și în România se dorea renunțarea la ea, și anume la undele scurte tocmai pentru că acestea sunt cele mai sigure, mai ales în cazul unei conflagrații sau a unui cataclism, fie că vorbim de cutremur sau inundații”, a explicat Dragoș Presa. 

Youtube video image

Citește și RADIOCOM pune România pe harta internațională a teleporturilor

"Unul dintre obiectivele noastre principale este diversificarea serviciilor pentru a oferi soluţii complete la cheie companiilor de telecomunicaţii şi nu numai. Dorinţa noastră este de a deschide noi frontiere în comunicaţiile optice prin spaţiu liber (Free-space optical communication - FSO) - o tehnologie de comunicare optică care foloseşte lumina propagată în spaţiu liber pentru a transmite date de telecomunicaţii sau reţele de calculatoare. 'Spaţiu liber' înseamnă aerul, spaţiul cosmic, vid sau ceva similar. Acest lucru contrastează cu utilizarea solidelor, cum ar fi cablul de fibră optică sau o linie de transmisie optică. Tehnologia este utilă în cazul în care conexiunile fizice sunt nepractice, din cauza costurilor ridicate sau din alte considerente.

Pe baza cunoştinţelor privind cele mai avansate tehnologii prin satelit cu capacitatea operaţională locală şi vasta infrastructură, RADIOCOM va conecta companii la nivel global printr-o ofertă de servicii de valoare diferenţiată, certificate la nivel internaţional, şi cel mai bun suport tehnic pentru clienţi", a declarat Dragoş Preda, director general al RADIOCOM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel