Ruşii pun în pericol piața boabelor de cacao!
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ciocolata trebuie sa respecte anumite standarde
Ciocolata trebuie sa respecte anumite standarde
Piața rusă a ciocolatei crește mai rapid decât restul lumii, spre marea bucurie a furnizorilor de cacao. Totuși, cererea tot mai mare din partea Rusiei pune în pericol piața mondială a boabelor de cacao, care, potrivit calculelor agenției Bloomberg, s-ar putea confrunta cu un deficit de 50.000 de tone. 

Pe de o parte, rușii, cu pofta lor de ciocolată, i-au salvat pe producătorii de cacao, loviți de criză în ultimii ani pe fondul unei oferte în exces. Pe de altă parte însă, pasiunea rușilor pentru ciocolată și cererea lor tot mai mare pentru această materie primă pun în pericol echilibrul pieței.

Cei mai mari mâncători de ciololată din lume sunt, calculat la consumul pe locuitor, Elveția, Austria și Germania - 8,6 kg., 8 kg și, respectiv, 7,7 kilograme pe an. Indicatori care plasează Europa Occidentală în fruntea clasamentului producătorilor de ciocolată.

Rusia vine repede din urmă și, acum, ocupă poziția a doua, cu 4,8 kilograme de ciocolată/locuitor, în condițiile în care, după cum subliniază Bloomberg, consumul mediu pe om în restul lulmii este de aproximativ 0,9 kg. pe an. În plus, cererea de cicolată crește, în Rusia, într-un ritm nemaiîntâlnit altundeva în lume. Astfel, potrivit unui studiu realizat de compania Nielsen în aprilie anul curent, pe nouă luni anterioare, consumul de ciocolată a afișat în Rusia un salt de 9,2%, față de media mondială de 2,5%.

Acesta a fost, de altfel, și motivul pentru care grupul elvețian Barry Callebaut AG, unul dintre liderii pieței globale a ciocolatei, dar care este și furnizor de boabe de cacao, a achiziționat compania rusă Inforum. ”Credem că piața din Rusia va continua să crească. Iar acest lucru nu va face decât să amplifice cererea la nivel mondial”, au explicat oficialii firmei elvețiene.

Potrivit acestora, fabricanții ruși de produse alimentare își extind activ sortimentul de prăjituri, înghețată și lactate cu gust de cacao.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel