Remunerații mai mari de la 1 martie pentru beneficiarii unor drepturi de autor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Începând cu 1 martie, operatorii economici din zona alimentației publice și din turism au obligația să plătească remunerații puțin mai mari pentru comunicarea operelor cinematografice sau altor opere audiovizuale. Această modificare vine în urma publicării unui ordin de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), care actualizează remunerațiile cuvenite autorilor.

Este important să înțelegem că drepturile de autor sunt esențiale pentru a proteja creațiile intelectuale ale autorilor. Aceste drepturi includ opere literare, muzicale, cinematografice, fotografii și multe altele. Operatorii economici care utilizează astfel de opere trebuie să respecte prevederile legale și să plătească remunerații adecvate autorilor.

Dacă ești autor sau ai drepturi de autor asupra unor opere, asigură-te că ești informat cu privire la noile reglementări și că colaborezi cu ORDA pentru a primi remunerațiile cuvenite pentru munca ta creativă.

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) a adoptat Decizia nr. 34/2024, marcând un moment semnificativ în reglementarea remunerării autorilor de opere cinematografice și audiovizuale.

Decizia vine în urma analizei Adresei Asociației DACIN SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual, înregistrată la ORDAl cu numărul RGII/534 din 8.02.2024, și a Referatului Direcției Registre și Gestiune Colectivă nr. RGII/576 din 13.02.2024.

Prezentăm mai jos noile modificări

Articolul 1: Se modifică remunerațiile cuvenite autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale, pe baza indicelui de inflație stabilit la nivel național. Aceste ajustări se aplică conform tabelului din Metodologia privind comunicarea publică a repertoriului de opere cinematografice și alte opere audiovizuale, stabilită în protocolul publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin Decizia Directorului General al ORDAl nr. 173/2007, conform anexei prezentei decizii.

Articolul 2: Remunerațiile prevăzute în Decizia Directorului General al ORDAl nr. 36/2023 își încetează aplicabilitatea de la data intrării în vigoare a prezentei decizii. Această decizie privind modificarea remunerațiilor, pe baza indicelui de inflație, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 136 din 17 februarie 2023.

Articolul 3: Decizia poate fi contestată la instanțele judecătorești de contencios administrativ.

Articolul 4: Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare în prima zi a lunii următoare datei publicării.

Această decizie marchează o etapă semnificativă în asigurarea echității și corectitudinii remunerării pentru autorii de opere cinematografice și audiovizuale, reflectând preocuparea constantă a ORDAl pentru buna desfășurare a domeniului drepturilor de autor.

2. -imagine fara descriere- (tabel_06389300.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel