Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dronă / FOTO: Wikipedia
Dronă / FOTO: Wikipedia
Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care construiește drone militare, se va stabili pentru prima dată în Maroc cu o unitate de producție pentru aparate de zbor fără pilot.

Marocul își consolidează în continuare cooperarea cu Israelul. Potrivit informațiilor cotidianului Le Monde, compania israeliană BlueBird Aero Systems, specializată în construcția de drone și fondată în 2022, va deschide, pentru prima dată, o bază operațională în Maroc. 

În declarația făcută în acest sens, fondatorul și președintele companiei israeliene, Ronen Nadir, nu a furnizat însă mai multe detalii referitoare, spre exemplu, la locul unde va fi funcționa viitoarea întreprindere. 

Nici compania deținută parțial de Israel Aerospace Industries (15.000 de angajați) și nici guvernul marocan nu au dorit să comenteze. Cu toate acestea, în ultimele luni, ministrul marocan al Apărării, Abdellatif Loudiyi, a anunțat un plan de dezvoltare a unei industrii militare naționale concentrată pe producția de avioane fără pilot. 

BlueBird Aero Systems s-a impus deja în afara granițelor Israelului, cu o unitate în India, dar despre noul stabiliment se cunosc prea puține detalii. O serie de oficial din sectorul apărării cred că este nevoie de un transfer progresiv de tehnologii. Ceea ce se știe, totuși, este că, după cum a declarat Nizar Derbani, fost ofițer al jandarmeriei marocane, „lucrătorii marocani vor fi instruiți de inginerii israelieni la fața locului”.

Potrivit directorului pentru Israel al Institutului pentru Pace, Asher Fredman, în Maroc ar urma să fie produse două modele de drone: WanderB și ThunderB. Aparate destinate misiunilor de recunoaștere, informații și detecție a țintelor. BlueBird Aero Systems ar putea produce și drona SpyX. Rămâne de văzut care vor fi prețurile unor astfel de mașini.

Făcând o analiză în acest sens, Le Monde subliniază că firma Edge comercializează drone kamikaze pentru 29.000 de dolari, iar modelul Isar pentru 1,1 milioane de dolari. Marocul ar putea, de asemenea, să demonstreze, pe termen lung, ambiții de a exporta aceste drone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu

pixel