Drone, rachete, nave de război: Australia crește cheltuielile de înarmare cu 32 miliarde $
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nave de război / FOTO: Unsplash
Nave de război / FOTO: Unsplash
Drept justificare a acestei majorări a cheltuielilor o constituie temerile unui posibil conflict între China și Statele Unite în Pacific.

Prin urmare, Australia a decis să mai adauge 32 miliarde de dolari la fondurile destinate înarmării. Bugetul total planificat pe zece ani a ajuns, astfel, la 330 miliarde de dolari. În același timp, autoritățile țării au decis o reînnoire a programelor de reechipare a forțelor militare. 

Anunțată miercuri de ministrul Apărării Richard Marles, noua finanțare reflectă noile priorități ale statului, printre care se numără rachete cu rază lungă de acțiune, despre care Australia spune că sunt necesare într-o lume în care un potențial conflict între China și Statele Unite ar putea perturba regiunea.

„Ipotezele optimiste care au stat la baza planificarea apărării după sfârșitul Războiului Rece au dispărut de mult”, a spus Marles într-un discurs pe care l-a ținut la Clubul Național de Presă. „Mediul nostru este caracterizat de incertitudine și tensiuni legate de concurența strategică în creștere și înrădăcinată între Statele Unite și China.

Puțin peste 40% din suma totală, sau până la 145 de miliarde de dolari australieni, sunt pentru marina militară, inclusiv pentru construirea flotei de suprafață, programul de submarine nucleare AUKUS și alte priorități, cum ar fi submarinul dronă Ghost Shark.

O cincime, sau circa 74 de miliarde de dolari, vor fi cheltuite pentru programe de rachete, a căror importanță a fost evidențiată într-o revizuire de anul trecut. Vor exista noi rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru Forțele Aeriene și Armate, programe de apărare antirachetă și producție internă de arme ghidate, potrivit studiului.

Pentru modernizarea bazelor militare din nordul țării, unde marinarii americani efectuează în fiecare an luni de antrenament și exerciții, vor fi alocate până la 18 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel