Dumitru Chisălită: Guvernul aplică dubla măsură în privința compensării
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Chisăliță explică cine primește și cine nu primește compensațiile
Dumitru Chisăliță explică cine primește și cine nu primește compensațiile
Profesorul Dumotru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, amintește că anul trecut, urmare a demersului realizat de Asociația Energia Inteligentă, în care se arăta că românii consumatori de energie electrică urmau să achite prețuri mult mai mari la energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, autoritățile au sărit în ajutorul acestora cu o normă care se aplica retroactiv.

Ministerul Energiei și ANRE au stabilit un plan de acțiune prin care consumatorii de energie electrică să beneficieze retroactiv de prețuri mai mici la energie. Prin Ordinul ANRE nr. 5 din 20 ianuarie 2021 se stabilea că: ”Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021”. Astfel, Ordinul publicat în MO, în 20 ianuarie 2021 prevedea aplicarea retroactivă a unor măsuri de reducere a prețului la energie electrică de la 1 ianuarie 2021. 

Atunci se putea deoarece furnizorii erau cei care trebuiau să dea banii înapoi retroactiv. Anul acesta când ar trebui să dea banii pentru compensație retroactivă statul, nu se mai poate.

Exact aceeași oameni, vin cu o dublă măsură aplicată în România în decurs de numai un an.

Oricum noile plafonări și compensări din noua OUG va aduce aceeași retorică și aproximativ acceași rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze, afirmă expertul.

1 din 4 români, în sărăcie severă. Elena Cristian: Ce se întâmplă acum este mai mult decât DEZASTRUOS

Dumitru Chisăliță spune că de plafonare vor beneficia în jur de 30% din consumatorii casnici de gaze care au preț de peste 0,31 lei/kWh, respectiv 70% nu vor beneficia de noua plafonare la gaze. În ceea ce privește compensațiilor, acestea vor fi primite de în circa 45-55% dintre consumatorii casnici de gaze însă în jur de 25% nu se încadrează în noile condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație. Nu în ultimul rând, 20 - 30 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.

”Ce trebuie sa știe romanii când le vor veni facturile la gaze în Martie 2022 cu noile plafonări/compensări, veste că vor achita facturi în medie cu 30-40% mai mari ca anul trecut în aceeași perioadă. Aceasta este o invitație să nu ne mai mirăm în martie așa cum am făcut-o în ianuarie 2022”, a conchis expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel