Dumitru Nancu: Avem fonduri la care pot aplica de la persoane fizice la UAT-uri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Programele F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN sunt extrem de variate
Programele F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN sunt extrem de variate
EXCLUSIV
Dumitru Nancu, Director General F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN, a vorbit în cadrul interviurilor DC News și DC Business și despre programele pe care le desfășoară instituția pe care o conduce. 

Dumitru Nancu a explicat că: ”Sunt opt programe operaționale regionale care sunt în discuții și deja au fost aprobate trei iar până la sfârșitul anului se vor aproba toate cele opt programe regionale. Se face o analiză ex ante în care vom intra și noi ca eventual partener, după care, începând de la anul, fiecare autoritate de management și fiecare ADR (Agenție pentru Dezvoltare Regională) va scoate aceste instrumente. Vorbesc doar de instrumentele financiare pe care sperăm noi să le implementăm. Deja s-a creat la nivelul Fondului și o direcție de implementare a astfel de instrumente financiare, după care fiecare ADR va scoate aceste instrumente financiare, fie ni le va încredința direct. Acest lucru este posibil pentru că am primit de la Comisia Europeană calificarea pentru încredințare directă, pentru că suntem singura instituție financiară a statului român aflată sub supravegherea Bancii Naționale și avem capital sută la sută de stat, iar în cele din urmă ne va încredința derularea acestor instrumente financiare”. 

Șeful F.N.G.C.I.M.M. a precizat apoi că: ”Ele se vor derula pe modelul IMM Invest. Întreprinzătorul se va înscrie direct pe platformă. Fiecare program, fiecare instrument financiar, fie că vorbim aici de întreprinderi sociale, fie că vorbim de IMM-uri, fie că vorbim de persoane fizice. De exemplu pe Sud Muntenia, vrem să creăm un instrument financiar pentru persoane fizice care să fie complementar programului Noua Casă. Adică, dacă vrei să faci, de pildă, eficientizare energetică, care cuprinde tot,  de la panouri solare, la termopane, tot ce înseamnă pompe de căldură, deci va fi un instrument financiar prin care încercăm să venim și în sprijinul persoanelor fizice”.

Întrebat de Val Vâlcu dacă aceste programe sunt în paralel cu cele ale Fondului de Mediu, Dumitru Nancul a precizat că: ”Da sunt instrumente financiare pe care ADR-urile, cele opt Agenției de Dezvoltare Regională, le dezvoltă. Sunt sume diferite din programele operaționale diferite. Deci, în acest moment, noi sperăm ca la anul aceste programe să devină operaționale, iar întreprinzătorii să se poată înscrie”.

Întrebat dacă aceste mecanisme vor aduce bani în plus în piață, oficialul a spus că: ”Da, evident! Tot la dumneavoastră aici vorbeam despre gradul de multiplicare a acestor tipuri de instrumente financiare, pentru că pe lângă, așa cum am spus, există și garanția dată de fie de stat, fie că vorbim din cont propriu, fie că vorbim de garanție europeană. Noi, în paralel, avem această evaluare pe piloni, pe care o închidem acum și vom transmitem la Comisia Europeană raportul de audit făcut de KPMG și sperăm ca până în luna martie să intrăm cu un nou tip de garanție. Este vorba de garanția tip portofoliu, pe care n-am mai gestionat-o până acum. Este un tip nou de garanție. Acolo avem patru programe pe care le vom propunere Comisiei Europene, instrumente financiare de la energie verde, agricultură, sănătate și, bineînțeles, IMM-uri, care va fi cu garanție acordată direct de Comisia Europeană, noi fiind doar gestionari.

În legătură cu cine din sănătate va putea aplica, Dumitru Nancu a explicat că: ”Noi sperăm ca la această garanție portofoliu să poată aplica  inclusiv și tot ce înseamnă și spitale de stat. Noi avem pe produsele noastre proprii, în care inclusiv instituțiile de cult sunt eligibile, bisericile și școlile și universitățile. Deci, practic încercăm ca acest instrument financiar compus din garanție, credit și alocații nerambursabile, ajutor de stat, fie că vorbim de dobânzi, cum e cazul la IMM Invest, 12 luni de zile nu plătești dobânda, fie că vorbim de Grant, cum a fost la Agro IMM Invest 10 la sută era grant, fie că vorbim de noile instrumente acordate de către Agenția de Dezvoltare Regională, încercăm ca aceste instrumente financiare să fie accesibile. Tot ce înseamnă, de la persoane fizice până la cum UAT-uri”.

La întrebarea dacă primăriile, consiliile județene se califică la astfel de instrumente de finanțare, Mancu a răspuns afirmativ și a precizat că: ”În acest moment avem un produs care se numește Garant Construct, unde primăriile pot accesa acest program. Este vorba de un credit pentru investiții de maximum 10 milioane de lei în 12 luni de zile. Nu se plătesc dobânzi, este garanția statului 90 la sută și capital de lucru maxim 5 milioane de lei, un milion de lei pentru tot ceea ce înseamnă cheltuielile curente”, a afirmat specialistul și a aăugat că: ”Prin programul Garant Construct se poate finanța de către primării tot ce înseamnă o largă investiție. Acesta este un program de maxim două milioane de euro, în care o primărie, orice UAT își permite practic un an de zile, neplătind să asigurăm practic acest capital. Si, bineînțeles, sunt investiții care nu au fost terminate pe fonduri europene. Practic, încercăm să facem această trecere de la fostele programele operaționale la cele viitoare”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel