Dumitru Nancu: Avem un program de finanțare complementar la Rural Invest
Autor: DCBusiness Team | 31 ian 2023, 18:18
Fermierii beneficiază și aceștia de fonduri prin FNGCIMM / Foto: Freepik
Fermierii beneficiază și aceștia de fonduri prin FNGCIMM / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit în cadrul interviurilor DCNews / DCBusiness despre schemele de ajutor de stat pe care Guvernul le-a aprobat.

Dumitru Nancu a detaliat programele explicând că: ”Avem programul IMM Invest Plus, care se adresează tuturor întreprinzătorilor, cu excepția celor trei mari componente. Vorbim de IMM Prod, tot ce înseamnă firmele de producție, care pot accesa programul”. 

Reprezentantul FNGCIMM a explicat care sunt dobânzile în cadrul acestui program: ”Aici avem trei tipuri de dobânzi. În momentul în care se termină perioada de grație, avem dobânda cea mai mică de 1,9 plus ROBOR pentru creditul de investiții. Pentru cei care vor să facă reconversie, adică ai o activitate de comerț, de prestări servicii și vrei să faci producție, pentru aceștia am introdus facilitatea cu cea mai mică dobândă de 0,75% plus ROBOR, pentru că aici noi considerăm acest program ca fiind cel mai important, deoarece putem realiza o microindustrializare a IMM-urilor. Pentru aceste situații, avem două variante capital de lucru: maximum 5 milioane de lei, un capital de credit de investiții de 10 milioane de lei. Cumulate, ele nu pot depăși 10 milioane de lei”.

Dumitru Nancu a vorbit mai departe despre un ”al doilea program, care este sub componenta IMM Invest Plus, și care este Garant Construct. Aici am venit cu două tipuri: Garant Construct pentru IMM-uri și Garant Construct pentru autoritățile publice locale, pentru UAT-uri!” 

Șeful FNGCIMM a explicat în ce constau programele: ”Adică sunt primării care au nevoie de continuarea unor investiții și nu au bani până la aprobarea programelor de finanțare, fie că vorbim de fonduri ale Uniunii Europene, fie de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Investiții sau alți finanțatori publici. Așadar, prin Garant Construct se pot oferi credite de investiții de 10 milioane de lei, cu aceleași facilități, și capital de lucru pentru întrețineri, cheltuieli curente de maxim 5 milioane de lei”. 

Nancu a continuat vorbind de un alt program: ”Al treilea program pe care îl derulează Fondul Național de Garantare, Agro IMM Invest, este un program doar pentru agricultură. Aici nu avem acea facilitate de 12 luni subvenție, doar se acordă comisioanele de garantare, iar creditul maxim ajunge la 5 milioane de lei. De ce? Pentru că este un program complementar cu programul Rural Invest, care este derulat de Fondul de Garantare a Creditului Rural și, bineînțeles, IMM Invest, componenta de IMM Invest, care finanțează toate codurile CAEN, toate activitățile care nu sunt finanțate prin Agro IMM Invest, prin Rural Invest, prin Garant Construct și prin IMM Prod. Deci nu există, să spunem, activitate care să nu fie finanțată prin acest instrument financiar”.

Pentru tinerii fermieri dacă aceștia pot accesa acest program, Dumitru Nancu a explicat că: ”Am primit de la Comisia Europeană aprobarea și am introdus și cooperativele și orice formă de organizare să poată accesa programele atât IMM Agro IMM Invest, dar și componenta de IMM Prod. Dacă faci producție în mediul rural, se poate accesa. Toată industria procesatoare este eligibilă pe programul IMM Prod. Așadar, orice tip de activitate economică și pentru orice tip de operator economic, fie că vorbim de persoane fizice autorizate, de întreprinderi individuale, de cooperative care sunt organizate fie pe Legea 1, cooperativele agricole, deci orice formă de organizare economică, orice operator economic, până la urmă este eligibil, inclusiv startup-urile”.

Citește și:

Cum a evoluat activitatea FNGCIMM. Dumitru Nancu: Atunci am venit cu cele mai importante programe pentru mediul de afaceri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe