Dumitru Nancu, despre IMM Invest: La un leu garantat statul primește 10
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
EXCLUSIV
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a fost invitat la emisiunile DCBusiness și DCNews unde a vorbit despre activitatea Fondului și despre rezultatele și beneficiile programului IMM Invest.

Directorul Dumitru Nancu a amintit că FNGCIMM a devenit în anul 2022 cea mai profitabilă companie de stat din România. 

Șeful Fondului a vorbit despre programul IMM Invest care a pornit în plină criză de COVID-19 și a fost dat exemplu de către Comisia Europeană. Prin IMM Invest au fost finanțate 58.000 de companii, fiind cel mai mare program de acest fel.

”În 2020 au beneficiat 25,650 de firme, acum am ajuns la 58.000 și sperăm ca la sfârșitul acestei luni să ajungem la 60.000 de firme. Este cel mai mare parteneriat public privat între stat prin fondul de garantare, ministerul de finanțe și instituțiile financiar bancare (21 de astfel de instituții), care au finanțat economia românească cu 38 de miliarde de lei, aproape 4% din PIB iar statul a garantat 31 de miliarde”, a explicat Dumitru Nancu.

Directorul FNGCIMM a arătat că: ”Ajutorul de stat care a constat, fie în subvenționarea dobânzilor pentru8 luni de zile sau 24 de luni, ori 10% alocație financiară, statul, prin Ministerul de Finanțe, a finanțat cu un miliard programul. Acesta a fost practic efortul bugetar pe anul acesta, un miliard de lei, pentru a ajuta aceste companii”, a declarat Dumitru Nancu și a adăugat că: ”În schimb, are loc un efect de multiplicare pe orizontală despre care deja putem spune că la un leu garantat de stat se poate ajunge la 10 lei, un lucru pe care programul IMM Invest l-a arătat în 2020, când statul a garantat cu 12 miliarde că dacă statul a garantat cu 12 miliarde, efortul bugetar fiind de 400 milioane de lei, s-au întors la buget 13 miliarde prin CAS, CASS etc”.

_____________________________________

Citește și: IMM Invest, colac de salvare pentru antreprenori. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Cel mai important program pentru IMM-uri din 1990 încoace

Dumitru Nancu, Director General Fondul National de Garantare a Creditelor pentru  Intreprinderile Mici si Mijlocii, a spus care este cel mai important program de sprijin pentru IMM-uri susţinut de către Guvernul României. 

Într-un interviu acordat DC Business, Dumitru Nancu a venit cu cifre despre programele IMM Invest şi Agro IMM Invest. 

"Programul de guvernare prevede şi garanţii pentru IMM-uri, iar FNGCIMM este ancorat în acest program, plecând de la cel mai important program pentru IMM-uri din 1990 încoace. Este vorba despre programul IMM Invest care continuă şi anul acesta.

Până la acest moment, am ajuns la 50.000 de garanţii acordate Intreprinderilor Mici şi Mijlocii. Este, indubitabil, cel mai important program pentru IMM-uri. 50.000 de IMM-uri au fost ajutate de către Guvern.

35 de miliarde au fost, din 2022 până în prezent, sumele plătite, creditate, de cele 21 de instituţii financiar-bancare cu care Fondul National de Garantare a Creditelor pentru  Intreprinderile Mici si Mijlocii are convenţii, iar 30 de miliarde este suma garantată de Guvernul României prin Fondul Naţional de Garantare.

Acesta este primul program din cel de guvernare, care a început în 2022 şi continuă şi anul acesta.

Al doilea program, Agro IMM Invest, a început anul trecut, continuă şi anul acesta, este prevăzut în pachetul de măsuri anunţat de către premierul Ciucă. Este un program foarte accesat. Anul trecut Guvernul a alocat un miliard şi nevoile mediului de afaceri, ale fermierilor, au fost de 2,7 miliarde, deci de trei ori mai mare. Practic am închis anul trecut cu o sumă de 2,7 miliarde garantată pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii", a declarat Dumitru Nancu, Director General Fondul National de Garantare a Creditelor pentru  Intreprinderile Mici si Mijlocii. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel