Urmărește dezbaterea live

Dumitru Nancu (FNGCIMM). Modificări importante și generoase în progamul IMM Invest Plus
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
EXCLUSIV
Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, a vorbit în cadru interviurilor DCNews și DCBusiness, a vorbit despre avantajele programului IMM Invest Plus, care a înlocuit vechiul program care a funcționat până la 30 iunie 2022. 

”În ceea ce privește Schema cadru de ajutor temporar pentru întreprinderile afectate în urma agresiunii Ucrainei de către Rusia, aici există câteva noutăți. Se acordă două facilități care pot fi cumulate: este vorba despre un credit de investiții pe o perioadă de șase ani și un credit capital de lucru, unde s-a dublat, practic, perioada, de la trei la șase ani. Le pot cumula, maxim 10 milioane investiții, maxim 5 milioane capital de lucru. Dacă pe IMM Invest-ul pe COVID pragul maxim era de 10 milioane, acum se pot cumula, astfel încăt să se ajungă la 15 milioane de lei. 

Altă modificare este perioada. Pe IMM Invest, aveam doar opt luni de zile, în care statul prin Ministerul Finanțelor și Fondul de Garantare suportau, în primul rând, dobânda, comisionul de garantare, comisionul de risc și cel de administrare, acum avem până la un an de zile, practic, timp în care costurile de acordare a unui credit sunt suportate de către de Guvernul României. 

S-a modificat și garanția. Dacă pe IMM Invest aveam 80% garanție, pe IMM Invest Plus garanția este de 90% nume și cont stat. Acestea sunt principalele modificări, la care se adaugă, desigur, și bugetul, care s-a dublat, practic, de la 7,5 miliarde, la 17,5 miliarde plafon de garantare, care se împarte pe fiecare program și pe fiecare finanțator

Câte IMM-uri ar putea accesa acești bani alocați suplimentar de către Guvern?

Când am început IMM Invest, în nota de fundamentare a Ordonanței, target-ul Guvernului era de 45.000 de IMM-uri. Am dovedit că am depășit acest prag, pentru că 60.000 de IMM-uri accesează acest program. Și aici programul a evoluat. Dacă în 2020, garanția medie accesată de IMM-uri a fost de 400.000 de lei, adică un credit de 500.000 de lei, în 2021, această garanție s-a dublat. Adică am avut mai puține IMM-uri, 21.000 de IMM-uri, dar valoarea garanțiilor a fost de 18 miliarde față de 15 miliarde. 

Prin urmare, noi sperăm ca în acest program și la bugetul pe care îl avem să-l acceseze 30.000 de IMM-uri până la sfârșitul anului. Pentru că un mare avantaj pe care îl oferă Guvernul României este că prin cele cinci subcomponente ale programului IMM Invest Plus se pot refinanța credite. Pe IMM Invest nu se putea acest lucru. S-a introdus, de asemenea, ca și cheltuială eligibilă cofinanțarea, inexistentă în celălalt program nu mergea cofinanțarea pentru proiecte din fonduri europene. Pe scurt, este mult, mult mai accesibil acest program și mai generos față de cel care s-a desfășurat până la 30 iunie. 

Care este rata de succes a proiectelor susținute de aceste programe?

Pe lângă faptul că este cel mai mare program de acest gen, și au fost IMM-uri din toate regiunile țării care au accesat, încercăm să avem o rată cât mai mică de respingere a solicitărilor. Iar singurul criteriu, pe IMM Invest, care ar fi putut pune la îndoială eligibilitatea este ca firma să nu fi avut probleme în anul 2019. Pe IMM Invest Plus este să nu fie în dificultate, adică să nu-și înstrăineze jumătate din capitalurile sociale în anul 2021.

Aceasta este singura condiție care trebuie să o îndeplinească, alături, firește, de faptul că firmele care apelează la program să fie în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, după care se înscrie pe site-ul nostru, www.imminvest, unde se completează, practic, automat, pentru că aplicația este legată la site-ul ANAF, la site-ul Ministerului Finanțelor și ONRC, se introduse CUI-ul și se completează o declarație că ești întreprindere mică și mijlocie. Operatorii noștri verifică în 72 de ore eligibilitatea și transmit cererea de finanțare către cele 21 de instituții financiare cu care lucrăm. Tot în cadrul procedurii de înscriere, întreprinzătorul trebuie să aleagă și banca din cele 23 cu care avem convenție de colaborare. Se transmite cererea și, bineînțeles, trebuie să treacă și de criteriul de bancabilitate, adică să îndeplinească toate condițiile ca la un credit normal”, a spus Dumitru Nancu. 

Vizionează întreg interviul: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel