După criza mondială, Elveția nu va mai fi la fel
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Elveția trebuie să iasă din confortul ei prăfuit deja, cred experții
Elveția trebuie să iasă din confortul ei prăfuit deja, cred experții
Criza provocată de noul coronavirus va schimba Elveția. Atât populația țării, cât și instituțiile ei. Va fi un drum dificil, presărat cu dezbateri aprinse. Iar marea întrebare la care vor trebui să răspundă cei chemați să decidă viitorului statului va viza structurile țării: se impune o mai bună coordonare între factorii de răspundere sau viitorul înseamnă dezvoltarea unei democrații digitale. Ce spun analiștii elvețieni.

Covid-19 a marca o revenire a politicului. ”Revanșa politicii”, cum preferă să spună Bernard Voutat, profesor de științe politice la Universitatea din Lausanne: ”Economia a fost lansată de o parte pentru a salva vieți”, afirmă analistul, grăbindu-se să sublinieze că NU, ”economia nu a dispărut nici un moment, ea a permis găsirea de soluții, s-a produs o reconciliere între sănătate și economie”. 

Maria Isabelle Wieser, directoare la Foraus, merge mai departe și vorbește despre o revenire ”a sensului politic”. ”Oamenii și-au pus întrebări, au dezbătut măsurile adoptate. Ceea ce a condus la o asumare mai amplă. Criza a scos la lumină subiecte trecute cu vederea, ignorate, precum persoanele fără documente, drepturile femeilor sau sănătatea. Această criză a arătat, de asemenea, că sănătate nu a fost o temă prioritară în Elveția, deși ar fi trebuit să fie”, a declarat experta. 

Elveția va trăi tensiuni politice și sociale? Bernard Voutat nu crede. ”Criza va consolida legitimitatea instituțională”, afirmă el, contrazis fiind de Francois Cherix, specialist în comunicare politică. ”Din păcate, evenimentele generate de răspândirea noului virus nu a fost optimală. Se impunea o mobilizare mai bună. Criza a pus oarecum la îndoială capacitatea liderilor de a simți pericolul, de a anticipa, de a lua deciziile corecte și la timp. Criza a fost un test pentru federalismul Elveției”, a comentat el. 

Citește și Topul celor mai rezistente țări la covid-19. Ce loc ocupă România

Cert este însă un lucru: Elveția va fi afectată de o mare schimbare: democrația digitală. Votul electronic a devenit deja o practică, dar care se va accelera. ”Elveția trebuie să intre in era e-democrației. Trebuie să renunțăm la vechituri, și așa suntem în întârziere”, susține Jerome Cosadey, în opinia căruia acest lucru va antrena o schimbare în dezbaterile politice. ”Tradițiile elvețiene pe acest segment vor fi puternic afectate. Mai multă eficientă, mai puțină simbolistică”, a explicat el. 

Elveția trebuie să se deschidă mai mult? Da, crede Jerome Cosandey și explică: ”Elveția are nevoie de străinătate, rezistența Elveției la provocările viitorului trece prin deschiderea către lume”, arată analistul, menționând că o colaborare strânsă cu alte țări este necesară inclusiv în domeniul sănătății. Degeaba facem propriul nostru vaccin. Din punctul de vedere al costurilor, nu se va justifica. Elveția este o piață prea mică”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel