e-Factura a fost implementată și totuși banii nu vin. Gabriel Biris explică de ce
Gabriel Biriș, avocat...
Într-un interviu la DCNews TV, în cadrul emisiunii „Banii tăi”, Biriș a declarat că toate instrumentele digitale implementate în ultimii ani – e-Factura, RO e-Transport, RO e-TVA – nu au produs nicio îmbunătățire reală a veniturilor bugetare raportate la PIB.
„În perioada 2021–2024, încasările au fost înghețate, deși au crescut toate cotele și am implementat e-Factura. Totul a fost degeaba. Nu se vede în buget nicio eficiență. Singura creștere vine din majorarea poverii fiscale, nu din reformă administrativă”, a spus Biriș.
Planul de ajustare bugetară: ocoliți evazioniștii, loviți contribuabilii corecți
Potrivit lui Gabriel Biriș, planul de ajustare bugetară prezentat de ministrul Marcel Boloș și premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles este complet dezechilibrat și nedrept față de contribuabilii care își plătesc taxele.
„Guvernul s-a dus acolo și a spus: nu ne legăm de hoți. Nu apare în plan nicio măsură de combatere a evaziunii. Doar tăieri și măriri de taxe. Adică exact ce-i mai simplu și mai dureros pentru cei care oricum plătesc”, a declarat el.
Biriș a remarcat că România are o rată uriașă de neîncasare a TVA – estimată de Comisia Europeană la 36%, adică peste 10% din PIB – dar planul bugetar prevede doar ajustări modeste, echivalente cu 5% în 7 ani. „Este de neacceptat. Media europeană este de 5% neîncasare. Noi, cu un deficit uriaș, țintim o ajustare simbolică. E dovada că nu vrem să reformăm nimic”, a punctat el.
Propunerea de plafonare a bazei de calcul pentru contribuții, ignorată constant
Una dintre temele recurente promovate de Biriș este plafonarea bazei de calcul pentru contribuțiile sociale – o măsură care ar duce la o impozitare mai echitabilă a muncii, în special pentru veniturile ridicate. Biriș a povestit că a încercat să impună această reformă în perioada când a fost numit în Guvernul Cioloș, dar s-a lovit de rezistență și lipsă de voință politică.
„Am intrat în Guvern pentru că voiam să închid cercul: am început cu cota unică în 2004 și voiam să corectez ce nu s-a făcut. Propunerea mea – plafonarea bazei și lărgirea ei fără excepții – a fost respinsă. Mi s-a promis sprijin și apoi s-au răzgândit. Politicienii nu au curaj să reformeze serios sistemul fiscal”, a afirmat avocatul.
Taxarea inversă generalizată pentru TVA – soluție refuzată fără explicații
Biriș a mai readus în discuție o propunere de reformă majoră, formulată încă din 2016: taxarea inversă generalizată a TVA pentru a combate frauda de tip carusel. Aceasta ar presupune ca taxa să fie plătită doar la consumatorul final, reducând drastic spațiul pentru evaziune.
„În 2016, Cehia a cerut Comisiei Europene să fie proiect-pilot. Eu am susținut public și în guvern această idee. Ce a răspuns Ministerul Finanțelor din România? Că susține în principiu, dar cu îngrijorări. În bruxelleză, asta înseamnă că nu vrei. Și atunci am realizat: România nu vrea să oprească frauda cu TVA. Nici măcar când are sprijin extern și experiența altora”, a declarat Biriș.
El a subliniat că acest refuz politic vine în contextul în care România pierde anual miliarde de lei din cauza fraudei cu TVA și rămâne una dintre cele mai vulnerabile țări din UE la acest capitol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Gabriel Biriș, avocat...
Leul pierde teren în fața euro...
Suspendarea, reverificarea și...
Ministerul Agriculturii și...
Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...
Lucrările de construcții au...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Agenţia Naţională de...
Analistul fiscal Gabriel Biriș...
România a avut două săptămâni...
Banca Națională a României a...
Primăria Sectorului 1 anunţă pe...
Guvernul schimbă regulile...
Industria românească...
Capitala face front comun...
Avertizări meteo și hidrologice...
Apa Nova Bucureşti declină...
A doua dintre cele două unităţi...
România traversează cea mai...
Ministerul Finanțelor vrea să...