Easyjet anulează 200 de zboruri din cauza unor probleme majore
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Problemele se țin lanț pentru această companie
Problemele se țin lanț pentru această companie
În urmă cu câteva săptămâni, compania a fost nevoită să anuleze alte câteva sute de zboruri. 

Compania aeriană britanică low-cost Easyjet a fost afectată de probleme informatice care au dus la anularea a aproximativ 200 de zboruri, după ce în ultimele săptămâni fusese deja nevoită să anuleze alte câteva sute de curse din lipsă de personal.

"Cerem scuze clienților ale căror zboruri au fost întrerupte din cauza problemelor sistemului nostru IT, puteți verifica starea zborului dumneavoastră aici", a scris compania pe Twitter.

Easyjet a declarat inițial că zborurile programate să plece între orele 13:00 și 15:00 vor fi anulate, dar ulterior a adăugat că perturbarea ar putea continua în ciuda rezolvării problemei tehnice. Mulți călători s-au trezit în ultimul moment la aeroport, cu un zbor anulat și fără alternativă.

Devan Lonsdale, în vârstă de 24 de ani, a declarat că a călătorit de la Newcastle, în nord-estul Angliei, împreună cu opt prieteni spre aeroportul din Manchester, în nord-vestul țării, pentru un zbor care trebuia să plece la ora 13.20.

"Am fost chemați la poarta de îmbarcare la ora 12.35, iar îmbarcarea trebuia să se încheie la ora 12.50, dar nu începuse până la ora 13.00", a spus el, adăugând că oamenii au fost informați unul câte unul că zborul a fost anulat, fără a li se oferi vreo alternativă. 

"A trebuit să plătim un hotel în Manchester și să ne întoarcem acasă (joi). Am căutat zboruri alternative spre Praga și alte destinații la un preț rezonabil, astfel încât să putem folosi zilele libere pe care le avem, dar am găsit doar zboruri de peste 500 de lire sterline cu escale multiple", a continuat el, dezamăgit.

Compania a precizat că pasagerii ar putea solicita despăgubiri "conform prevederilor din regulament". Perturbarea nu a scutit zborurile din Elveția. Astfel, opt zboruri de la Geneva și trei de la Basel au fost anulate, a declarat pentru AWP un purtător de cuvânt al companiei aeriene. Vineri, Easyjet a anulat alte 22 de zboruri dintr-un total de 1.700, ca urmare a problemelor informatice din ziua precedentă. Zborurile din Elveția nu au fost afectate.

Easyjet a declarat recent că a eliminat șase locuri de pe avioanele sale A319 din Marea Britanie pentru a limita nevoile de personal în fața lipsei de însoțitori de bord care a determinat deja anularea a sute de zboruri.

Compania a raportat o pierdere netă redusă în prima jumătate a ultimului său exercițiu financiar, în luna mai, datorită redresării traficului aerian în urma închiderii avioanelor de linie, și este optimistă în ceea ce privește vara.

Citește și CN Aeroporturi București, profit de aproape 16 milioane euro, la 4 luni

Și pentru că vorbim de companii aeriene, merită amintit că Airbus și Qatar Airways se îndreaptă spre un proces, după ce un judecător britanic a acordat companiei aeriene un calendar relativ rapid, într-o dispută acerbă privind contractele și siguranța.

Judecătorul a declarat în fața Înaltei Curții din Londra că există un "interes public" în ceea ce privește rezultatul litigiului, în urma căruia transportatorul din Golful Persic a pus la îndoială siguranța a aproximativ 20 de avioane A350 de cursă lungă, reținute la sol din cauza unor defecte apărute la pelicula de protecție.

Airbus a recunoscut că aceste și alte avioane suferă de eroziunea suprafețelor date cu o vopsea specială și a stratului de protecție împotriva fulgerelor, dar insistă că acestea sunt sigure. "Nu am absolut nicio îndoială că acest caz ar trebui să se judece cât mai curând posibil", a declarat judecătorul David Waksman, susținând solicitarea companiei aeriene de a avea un proces rapid.

Cu toate acestea, el a respins cererea Qatar Airways de a împărți procesul în două părți pentru a permite Airbus să efectueze o analiză tehnică mai amănunțită, ceea ce producătorul de aeronave spune că a făcut deja. De asemenea, el a refuzat să ordone Airbus să înceteze în mod oficial încercarea de a livra mai multe A350 către Qatar Airways sau să se abțină de la revânzarea aeronavelor nelivrate, în timp ce litigiul se prelungește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel