Economia britanică are cea mai gravă contracție din ultimii 40 de ani

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Lire
Lire
Economia Marii Britanii a înregistrat o contracţie peste aşteptări în primele trei luni ale acestui an, o perioadă care a inclus doar primele zile de carantină, introdusă ca urmare a pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a anunţat marţi că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 2,2% în primele trei luni din 2020, comparativ cu trimestrul precedent, aceasta fiind cea mai gravă contracţie trimestrială înregistrată de economia britanică după perioada iulie-septembrie 1979. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe un declin de 2%.

Coronavirus. Pandemia a făcut praf piața de fuziuni și achiziții

În ritm anual, economia britanică s-a contractat cu 1,7% în primul trimestru, şi în acest caz fiind vorba cea mai gravă contracţie înregistrată după trimestrul al treilea din 2009.

ONS a precizat că şi-a revizuit estimările iniţiale care vorbeau de o contracţie de 2% de la un trimestru la altul şi un declin de 1,6% în ritm anual, în condiţiile în care toate principalele sectoare economice au înregistrat scăderi.

"Imaginea noastră mai detaliată asupra economiei în primul trimestru arată că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie mai puternică decât s-a estimat iniţial. Toate sectoarele principale ale economiei s-au contractat semnificativ în luna martie, ca urmare a efectelor pandemiei", a declarat Jonathan Athow, statistician şef adjunct la ONS.

Analiştii avertizează că autorităţile britanice au decis introducerea carantinei începând cu data de 23 martie, ceea ce înseamnă că datele pe trimestrul al doilea vor arăta impactul deplin al coronvirusului asupra economiei. Cele mai recente date ale OMS arată că economia britanică a înregistrat o cădere de 20,4% în luna aprilie, cea mai puternică scădere înregistrată într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice.

Oficiul Naţional de Statistică a mai anunţat marţi că deficitul de cont curent al Marii Britanii s-a adâncit peste aşteptări în primele trei luni din 2020. Deficitul balanţei de plăţi a urcat până la 21,1 miliarde lire sterline (25,9 miliarde dolari) în primul trimestru, comparativ cu o medie de 15,4 miliarde lire sterline cât estimau analiştii intervievaţi de Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să îşi prezinte marţi planurile privind relansarea economiei, planuri care potrivit mass media se bazează pe investiţii în infrastructură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel