Economia Chinei nu se lasă: Doi pași înainte, unul înapoi

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Când mai bine, când mai rău
Când mai bine, când mai rău
Valoarea comerţului exterior al Chinei, a doua economie mondială, a crescut din nou în mai, arată datele publicate luni de Autoritatea vamală de la Beijing, transmit DPA şi Reuters.

În dolari, exporturile au crescut în ritm anual cu 27,9% luna trecută, la 263,9 miliarde de dolari, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 51,1%, la 218,4 miliarde de dolari. Este cel mai rapid ritm de creştere a importurilor din ultimii zece ani, în urma majorării cererii pentru materiile prime, dar uşor sub estimările analiştilor, de 51,5%.

Deşi comerţul exterior al Chinei a crescut în ultimele luni, analiştii se aşteptau în mai la o redresare mai solidă. Ei anticipau o creştere de 32,1% a exporturilor în martie, după un avans de 32,3% în aprilie.

"Creşterea exporturilor a fost sub estimări, probabil din cauza cazurilor de coronavirus din provincia Guangdong, care au dus la încetinirea activităţii în porturile Shenzhen şi Guangzhou", a apreciat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management. Excedentul comercial al Chinei s-a situat în mai la 45,43 miliarde de dolari, faţă de estimările analiştilor de 50,5 miliarde de dolari. În aprilie, excedentul s-a situat la 42,86 miliarde de dolari.

Analiştii se aşteaptă ca avansul economiei chineze să încetinească în trimestrul doi din 2021, pe fondul efectelor pandemiei, al deficitului de cipuri şi după ce Guvernul şi-a îndreptat atenţia spre limitarea riscurilor financiare în anumite părţi ale economiei, unde există riscul de supraîncălzire, cum ar fi piaţa imobiliară şi sectorul financiar.

PIB-ul Chinei a crescut cu 18,30% în primul trimestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, când au început să se simtă efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), iar economia s-a contractat cu 6,80%. În trimestrul patru din 2020, creşterea a fost de 6,5%.

Citește și China amenință SUA. Beijing anunță că va lua MĂSURILE necesare

Analiştii se aşteptau ca statul asiatic să înregistreze un avans de 19% în primele trei luni din acest an. Totuşi, este cel mai rapid ritm de creştere de la începutul publicării datelor trimestriale, în 1992. Analiştii se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Chinei cu 8,6% în 2021, mult peste ţinta anuală a Guvernului, de peste 6%.

PIB-ul Chinei a urcat cu 2,30% anul trecut, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemie. Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa. Foto: pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik

pixel