Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Altmaier a explicat că se concentrează pe reducerea impozitului pe profit, în urma măsurilor similare adoptate în SUA, Marea Britanie şi în curând în Franţa.
"Impozitul pe profit în Germania este acum mai ridicat decât în alte state industrializate. Acesta este un dezavantaj care pune în pericol locurile de muncă. De aceea, pe termen mediu, este necesară o reducere", a declarat Altmaier într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.
El a propus ca jumătate din banii obţinuţi în urma creşterii veniturilor din taxe să fie folosiţi pentru reducerea impozitelor şi a afirmat că este esenţial ca autorităţile să se asigure că nivelul contribuţiilor pentru beneficiile sociale nu creşte la mai mult de 40% din salariul brut al unei persoane.
Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat în trimestrul trei din 2018 pentru prima dată din 2015, deoarece tensiunile comerciale globale au afectat exporturile, motorul tradiţional de creştere al celei mai mari economii europene.
Economia germană a înregistrat în perioada iulie - septembrie 2018 un declin de 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni, arată estimarea preliminară publicată miercuri de Oficiul federal de Statistică (Destatis), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 0,1%.
Miercuri, Altmaier susţinea că declinul nu reprezintă "o catastrofă", iar Ministerul Economiei aprecia că este un fenomen temporar, în urma implementării noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP).
"Avem nevoie de claritate privind reducerile de taxe pentru companii şi angajaţi, inclusiv reducerea taxei de solidaritate, mai puţină birocraţie şi mai multă inovare", a afirmat duminică ministrul Economiei. Taxa de solidaritate fusese introdusă la începutul anilor '90 pentru a finanţa în principal costul reunificării Germaniei.
Şi publicaţia Handelsblatt susţinea luna trecută, citând un expert fiscal al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), că ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, vrea un nivel minim al impozitul pe profit pentru a preveni ca firmele să caute paradisuri fiscale.
Ziarul susţine că Scholz ar fi solicitat OECD să ia în considerare propunerea, în condiţiile în care statele îşi pot alinia reglementările fiscale principiilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
O astfel de mişcare ar reprezenta o extindere a programului BEPS, un set de politici ale OECD împotriva erodării bazei de impozitare şi transfer al profiturilor.
Propunerea oficialului german este sprijinită de Franţa. Propunerea ministrului german de Finanţe a fost bine primită, dar discuţiile sunt în stadiu preliminar, scria Handelsblatt.
"În contextul discuţiilor pe tema BEPS, Franţa şi Germania au propus discutarea unui nivel minim al impozitul pe profit care va fi folosit de toate statele membre OECD, a afirmat Pascal Saint-Amans de la OECD pentru publicaţia germană
Şi Guvernul olandez a propus reducerea impozitului pe profit în două tranşe, de la 25% în prezent la 20,5% până în 2021. Noul impozit pe profit va plasa Olanda uşor sub media statelor din UE, de aproximativ 22%, în 2017.
Conform datelor Deloitte România, statele membre UE cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, dar numai pentru micile afaceri) şi România (16%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.