Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Evoluţiile economice din Germania sunt în prezent divizate. Dar chiar dacă perspectivele sunt atenuate, nu există ameninţarea unei crize economice", a dat asigurări ministrul Economiei, Peter Altmaier, potrivit căruia industriile orientate spre export sunt sub presiune din cauza conflictelor comerciale şi a incertitudinilor provocate de Brexit dar economia internă a rămas într-o stare bună.
"Consumul privat va contrabalansa încetinirea economiei din acest moment", a previzionat recent şi Asociaţia Comercială Germană (HDE). "În timp ce încrederea consumatorilor este departe de nivelul ridicat înregistrat în ultimii ani, nu estimăm un colaps al consumului privat în următoarele luni. Situaţia robustă de pe piaţa forţei de muncă şi majorările de pensii şi salarii din ultimii ani sunt un motiv de optimism. Nivelul persistent scăzut al inflaţiei este un alt factor care susţine venitul disponibil al gospodăriilor", apreciază HDE.
Luna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale. Cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen) estimează că în acest an PIB-ul Germaniei va înregistra o creştere de 0,5%, urmată de un avans de 1,1% în 2020. Comparativ, în luna aprilie a acestui an aceleaşi institute mizau pe o creştere de 0,8% în 2019 şi un avans de 1,8% în 2020.
Conform bugetului pe 2019, pentru al şaselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intenţionează să recurgă la împrumuturi, o strategie cunoscută în Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero"). Această politică a fost criticată în trecut deoarece măsurile de austeritate au fost implementate în detrimentul investiţiilor în educaţie, în construcţia de locuinţe şi în infrastructura publică.
Citește și Turcia luptă în Siria cu tancuri germane și avioane americane
Într-un astfel de scenariu, spaţiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restricţionat din cauza obiectivului de a menţine un buget echilibrat. Conform reglementărilor germane, Guvernul federal poate recurge la împrumuturi de până la 0,35% din PIB.
Analiştii apreciază că avântul PIB-ului Germaniei încetineşte, deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...