Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în a doua parte a anului trecut
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marea Britanie
Marea Britanie
Vestea îl pune în dificultate pe premierul Rishi Sunak, care a promis să stimuleze creșterea economică înainte de alegerile așteptate la sfârșitul acestui an.

Produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii s-a contractat cu 0,3%, sub așteptări, în ultimul trimestru al anului trecut, după ce în perioada iulie-septembrie s-a redus cu 0,1%, potrivit datelor oficiale.

"Întreprinderile nu și-au făcut speranțe cu privire la dificultățile cu care se confruntă, iar aceste vești vor trage fără îndoială semnale de alarmă pentru guvern", a declarat Alex Veitch, director de politici și informații la British Chambers of Commerce, conform Reuters.

"Cancelarul trebuie să se folosească de bugetul pe care îl va prezenta peste mai puțin de trei săptămâni pentru a stabili o cale clară de creștere a firmelor și a economiei."

Ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, a declarat că există "semne că economia britanică își schimbă direcția" și că "trebuie să ne ținem de plan - reducerea taxelor pe muncă și pe afaceri pentru a construi o economie mai puternică".

Rapoartele din mass-media au declarat că Hunt a încercat să taie miliarde de lire sterline din planurile de cheltuieli publice pentru a finanța reducerile de taxe preelectorale din buget, dacă va fi încolțit de finanțe strânse.

Oficiul Național de Statistică (ONS) a precizat că economia a crescut cu 0,1% în 2023 față de 2022. BoE a declarat că se așteaptă ca producția să se relanseze ușor în 2024, dar numai până la o creștere de 0,25%.

Economia Marii Britanii stagnează de aproape doi ani, deși recesiunile din această țară au devenit din ce în ce mai rare.

Pandemia COVID-19 a declanșat cea mai profundă contracție înregistrată vreodată pe parcursul a două trimestre la începutul anului 2020. Înainte de aceasta, criza financiară globală a declanșat o recesiune severă care a durat puțin peste un an, din al doilea trimestru al anului 2008 până în al doilea trimestru al anului 2009.

PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut în fiecare trimestru din 2023 și nu a mai crescut de la începutul anului 2022, reprezentând cea mai lungă perioadă de acest fel de la începutul înregistrărilor, în 1955.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel