Economia rusă aruncată cu decenii în urmă. Așa performanță, mai rar

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vor avea de suferit în special tinerii și bătrânii
Vor avea de suferit în special tinerii și bătrânii
O realitate negată cu vehemență de conducerea de la Kremlin. O stare de fapt descrisă de un fost consilier pe probleme de economie al Guvernului de la Moscova.

Economia rusă "se va întoarce cu douăzeci sau treizeci de ani în urmă", iar Vladimir Putin a pus în pericol nu doar viitorul regimului său prin atacul asupra Ucrainei, dar și al concetățenilor săi, al statului în fruntea căruia se află de aproape două decenii, afirmă Serghei Guriev, fost consilier economic al guvernului rus și exilat în Franța, într-un interviu acordat AFP.

"Fostul economist-șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în prezent profesor la Science Po Paris, a declarat că Putin a reușit să distrugă economia rusă în doar câteva săptămâni. El prezice "o recesiune uriașă" și o "probabilă" intrare în incapacitate de plată a Rusiei din cauza sancțiunilor impuse țării de către Occident.

Fost consilier economic al guvernului rus la începutul anilor 2010 și fost membru al consiliului de administrație al principalei bănci rusești Sberbank, Serghei Guriev a fugit din țara sa în 2013, simțindu-se amenințat de autorități din cauza opiniilor sale deschise și a apropierii de fostul director general al Yukos și opozant al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, încarcerat în 2003.

Potrivit lui Serghei Guriev, "în ultimii opt ani, economia (rusă) a stagnat. Acum însă, economia rusă se va întoarce cu douăzeci sau treizeci de ani în urmă din punctul de vedere al veniturilor oamenilor și al structurii economiei”. 

"Este greu de imaginat câți ani vor fi necesari pentru a reveni la nivelul PIB-ului din 2021", a continuat el, referindu-se la "o tragedie, nu comparabilă cu drama din Ucraina, dar totuși o tragedie".

Din punct de vedere politic, Vladimir Putin "a scurtat speranța de viață a regimului său" din cauza acestui atac "calculat greșit" asupra Ucrainei, consideră Serghei Guriev: Vladimir Putin este un președinte "prost informat", care "a supraestimat puterea armatei ruse, a subestimat hotărârea ucrainenilor de a lupta, dar și capacitatea de unitate a Occidentului".

"Un teritoriu complet necunoscut"

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, Occidentul a răspuns cu sancțiuni economice care vizează atât banca centrală, cât și importurile rusești, averea oligarhilor și capacitatea băncilor comerciale de a efectua tranzacții.

Efectul acestor măsuri, la care se adaugă cel al plecării multor companii private, este acum foarte greu de cuantificat. În ultimele zile, S&P Global a prognozat o contracție de 6,2% a PIB-ului pentru 2022, dar amploarea șocului ar putea fi mult mai mare, avertizează Serghei Guriev.

"Intrăm pe un teritoriu complet necunoscut", spune el. "Rusia a fost integrată în sistemul economic global. Când o deconectezi, rupi o mulțime de lucruri. Nu știm cum va funcționa economia fără semiconductorii taiwanezi sau fără întreținerea avioanelor Boeing sau Airbus", avertizează el.

În plus, "pentru mulți antreprenori este sfârșitul afacerilor lor de o viață", subliniază economistul evocând prăbușirea rublei și fuga din țară a multor talente. "Imaginați-vă că ați fi construit o afacere în ultimii 20 sau 30 de ani. Astăzi nu mai ai acces la partenerii tăi, nu te mai poți împrumuta de la bancă, dobânzile depășesc 20%, nu poți exporta sau investi", spune el.

Citește și Vladimir Putin, discurs halucinant în fața Guvernului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel