Economia rusă aruncată cu decenii în urmă. Așa performanță, mai rar

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vor avea de suferit în special tinerii și bătrânii
Vor avea de suferit în special tinerii și bătrânii
O realitate negată cu vehemență de conducerea de la Kremlin. O stare de fapt descrisă de un fost consilier pe probleme de economie al Guvernului de la Moscova.

Economia rusă "se va întoarce cu douăzeci sau treizeci de ani în urmă", iar Vladimir Putin a pus în pericol nu doar viitorul regimului său prin atacul asupra Ucrainei, dar și al concetățenilor săi, al statului în fruntea căruia se află de aproape două decenii, afirmă Serghei Guriev, fost consilier economic al guvernului rus și exilat în Franța, într-un interviu acordat AFP.

"Fostul economist-șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în prezent profesor la Science Po Paris, a declarat că Putin a reușit să distrugă economia rusă în doar câteva săptămâni. El prezice "o recesiune uriașă" și o "probabilă" intrare în incapacitate de plată a Rusiei din cauza sancțiunilor impuse țării de către Occident.

Fost consilier economic al guvernului rus la începutul anilor 2010 și fost membru al consiliului de administrație al principalei bănci rusești Sberbank, Serghei Guriev a fugit din țara sa în 2013, simțindu-se amenințat de autorități din cauza opiniilor sale deschise și a apropierii de fostul director general al Yukos și opozant al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, încarcerat în 2003.

Potrivit lui Serghei Guriev, "în ultimii opt ani, economia (rusă) a stagnat. Acum însă, economia rusă se va întoarce cu douăzeci sau treizeci de ani în urmă din punctul de vedere al veniturilor oamenilor și al structurii economiei”. 

"Este greu de imaginat câți ani vor fi necesari pentru a reveni la nivelul PIB-ului din 2021", a continuat el, referindu-se la "o tragedie, nu comparabilă cu drama din Ucraina, dar totuși o tragedie".

Din punct de vedere politic, Vladimir Putin "a scurtat speranța de viață a regimului său" din cauza acestui atac "calculat greșit" asupra Ucrainei, consideră Serghei Guriev: Vladimir Putin este un președinte "prost informat", care "a supraestimat puterea armatei ruse, a subestimat hotărârea ucrainenilor de a lupta, dar și capacitatea de unitate a Occidentului".

"Un teritoriu complet necunoscut"

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, Occidentul a răspuns cu sancțiuni economice care vizează atât banca centrală, cât și importurile rusești, averea oligarhilor și capacitatea băncilor comerciale de a efectua tranzacții.

Efectul acestor măsuri, la care se adaugă cel al plecării multor companii private, este acum foarte greu de cuantificat. În ultimele zile, S&P Global a prognozat o contracție de 6,2% a PIB-ului pentru 2022, dar amploarea șocului ar putea fi mult mai mare, avertizează Serghei Guriev.

"Intrăm pe un teritoriu complet necunoscut", spune el. "Rusia a fost integrată în sistemul economic global. Când o deconectezi, rupi o mulțime de lucruri. Nu știm cum va funcționa economia fără semiconductorii taiwanezi sau fără întreținerea avioanelor Boeing sau Airbus", avertizează el.

În plus, "pentru mulți antreprenori este sfârșitul afacerilor lor de o viață", subliniază economistul evocând prăbușirea rublei și fuga din țară a multor talente. "Imaginați-vă că ați fi construit o afacere în ultimii 20 sau 30 de ani. Astăzi nu mai ai acces la partenerii tăi, nu te mai poți împrumuta de la bancă, dobânzile depășesc 20%, nu poți exporta sau investi", spune el.

Citește și Vladimir Putin, discurs halucinant în fața Guvernului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel