Economia Spaniei duduie. Nivel uimitor al datoriei publice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Economia Spaniei se simte extraodrinar de bine
Economia Spaniei se simte extraodrinar de bine
Nivelul datoriei publice a Spaniei ca procent din PIB a scăzut anul trecut cu peste cinci puncte procentuale, la 113,1%, cel mai semnificativ declin înregistrat vreodată, după ce în pandemia indicatorul a crescut cu peste 20 puncte procentuale, a anunţat vineri Banca Centrală a Spaniei, transmite Reuters.

"Datorită creşterii economice solide şi a politicii fiscale responsabile, ne-am depăşit cu mult obiectivul de reducere a datoriei în 2022, cu două puncte procentuale", a scris ministrul Economiei, Nadia Calvino, pe contul de Twitter.

Creşterea PIB-ului şi colectarea taxelor au fost mai puternice decât se estima.

În decembrie, datoria guvernamentală generală a Spaniei se ridica la 1.500 miliarde de euro, arată datele Institutului de Statistică.

La finalul lunii decembrie 2022, nivelul datoriei publice a Spaniei ca procent din PIB era mai scăzut decât nivelul de 116% înregistrat în septembrie. La finalul lunii decembrie 2021 indicatorul era de 118,7% iar la finalul lunii decembrie 2020 era de 117,1%, arată datele publicate de Banca Centrală a Spaniei.

În perioada 2020-2021, majorarea cheltuielilor guvernamentale şi scăderea activităţii economice, în urma pandemiei, au dus la creşterea nivelului datoriei publice a Spaniei ca procent din PIB cu peste 20 puncte procentuale.

Creşterea solidă a economiei, de 5,5% în 2022, a ajutat la reducerea datoriei.

"În pofida contextului complex internaţional cauzat de războiul din Ucraina, economia spaniolă absoarbe impactul extraordinar al pandemiei într-un ritm fără precedent", a declarat Calvino.

Reglementările fiscale ale UE prevăd protejarea valorii euro prin limitarea împrumuturilor guvernamentale. Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană a propus un ritm individual de reducere a datoriei în urma unor negocieri cu fiecare stat membru UE.

Conform celor mai recente date ale Eurostat, datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 93% din PIB, la finalul trimestrului trei din 2022, în scădere faţă de 94,2% din PIB la finalul trimestrului anterior, în timp ce în Uniunea Europeană datoria s-a diminuat de la 86,4% din PIB la 85,1% din PIB.

La finalul trimestrului trei din 2022, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale ca procent din PIB în rândul statelor membre UE se înregistra în Grecia (178,2%), Italia (147,3%), Portugalia (120,1%), Spania (115,6%), Franţa (113,4%) şi Belgia (106,3%), iar cel mai scăzut în Estonia (15,8%), Bulgaria (23,1%), Luxemburg (24,6%), Danemarca (30,7%), Suedia (33,6%), Lituania (37,3%), Letonia (39,9%), Cehia (45,2%) şi România (47,8%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel