Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Produsul intern brut a crescut la o rată anuă de 2,8%, a declarat Biroul de Analiză Economică al Departamentului Comerțului în estimarea sa anticipată a PIB-ului din al doilea trimestru. Acesta a fost dublu față de ritmul de creștere de 1,4% din primul trimestru.
Totodată, presiunile inflaționiste s-au diminuat în SUA, ridicând așteptările privind o reducere a ratei dobânzii în septembrie din partea Rezervei Federale.
Creșterea din ultimul trimestru a fost stimulată de creșterea cheltuielilor guvernamentale, se arată în raportul Departamentului Comerțului privind produsul intern brut din al doilea trimestru, publicat joi. Cu toate acestea, redresarea pieței imobiliare a nu s-a mișcat tocmai bine și a reprezentat o mică frână pentru economie. Deficitul comercial s-a adâncit și mai mult, scăzând din creșterea PIB.
În ciuda acestor lucruri îngrijorarea că expansiunea economică riscă să se încheie brusc, alimentată de rezultatele slabe înregistrate în primul trimestru și în aprilie s-a dispersat.
Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din economie, au crescut la o rată de aproximativ 2,3%, după ce au încetinit la un ritm de 1,5% în trimestrul ianuarie-martie. Cheltuielile au fost determinate de creșterea cheltuielilor pentru servicii precum asistență medicală, locuințe și utilități, precum și pentru abonamente la cluburi, vizite la centre sportive, parcuri, teatre și muzee și jocuri de noroc.
De asemenea, consumatorii au majorat cheltuielile pentru bunuri, inclusiv camionete noi și vehicule pentru activități de agrement, mobilier și echipamente de uz casnic, precum și energetie.
Cheltuielile au fost susținute în parte de creșterile salariale. Un raport al Departamentului Muncii de joi a arătat că piața forței de muncă se relaxează în mod constant, cererile inițiale de ajutor de șomaj de stat scăzând cu 10.000, la un număr ajustat sezonier de 235.000 pentru săptămâna trecută.
Investițiile întreprinderilor au crescut, cheltuielile pentru echipamente, în special aeronave, crescând la o rată de 11,6%, după o creștere de numai 1,6% în primul trimestru.
De asemenea, întreprinderile au acumulat mai multe stocuri, care au crescut la o rată de 71,3 miliarde de dolari, după o creștere de 28,6 miliarde de dolari în trimestrul anterior.
Fed a menținut rata dobânzii de referință în intervalul actual 5,25%-5,50% în ultimul an. Piețele financiare se așteaptă la trei reduceri ale ratelor în acest an, începând din septembrie.
În ciuda ritmului solid de creștere economică, perspectivele pentru a doua jumătate a anului sunt neclare. Piața muncii încetinește, ceea ce va avea un impact asupra câștigurilor salariale.
Economiștii estimează, de asemenea, că o mare parte din creșterile de rate ale Fed din ultimii ani încă nu s-au făcut simțite. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la noile tarife vamale, care ar putea determina companiile să suplimenteze importurile dacă fostul președinte Donald Trump va reveni la Casa Albă în alegerile prezidențiale din noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...