Forintul a ajuns joi la un minim istoric față de euro în aproape doi ani, extinzându-și deprecierea pentru a șaptea zi consecutivă și înregistrând cea mai abruptă scădere lunară de la iulie anul trecut.
Recesiunea și rata de schimb complică politica monetară
Prăbușirea forintului s-a accentuat după ce datele economice au arătat o scădere neașteptată a PIB-ului între iulie și septembrie, marcând a doua contracție trimestrială consecutivă. „Economia are nevoie de relaxare monetară, dar la nivelul actual al forintului, banca centrală nu poate face asta fără a risca o criză de curs valutar,” a explicat Peter Kiss, director de portofoliu la Amundi Ungaria, notează Bloomberg.
Deprecierea forintului a forțat banca centrală să oprească tăierile de dobândă, menținând rata de referință la 6,5% și avertizând că politica de restrângere monetară va fi prelungită „pentru o perioadă mai îndelungată.” În consecință, piețele financiare nu anticipează reduceri de dobândă pentru următoarele șase luni. Cu toate acestea, aceste măsuri nu au reușit să întărească forintul, iar aversiunea globală față de activele mai riscante, intensificată de alegerile prezidențiale din SUA, a evidențiat riscurile economice ale Ungariei, inclusiv o poziție fiscală în deteriorare și riscurile de depășire bugetară înainte de alegerile generale din 2026, potrivit lui Kiss.
Declinul economic și presiunile politice afectează Fidesz
Într-un context economic dificil, două sondaje din această lună au arătat că Tisza, partidul principalului rival al lui Orban, Peter Magyar, se află înaintea Fidesz, partidul de guvernământ. În fața acestor provocări economice și politice, guvernul a introdus noi măsuri, inclusiv taxe suplimentare pentru sectorul financiar și încurajarea investițiilor imobiliare prin retrageri din pensiile private.
„Creșterea economică mai scăzută decât se aștepta face mai dificilă atingerea obiectivelor fiscale și, în același timp, crește riscurile pentru măsuri suplimentare de stimulare,” a declarat Peter Virovacz, economist la ING Bank Ungaria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Preţurile alimentelor,...
Inflația împinge prețul untului în Rusia la cote...
Parlamentul României urmează să...
După mai multe zile de...
Consiliul Național al...
Inginerii continuă să fie unii dintre cei mai căutați...
România are o nouă problemă...
TerraPower, care caută să...
Activiștii Greenpeace...
Ministerul Finanțelor (MF) a...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Siemens își întărește activitățile de automatizare...
Societe Generale a anunțat o remaniere a echipei de...
Conform studiului ”Profil de...
Cargus: pregătiri pentru cel mai plin Black Friday de...
Aproape 5.5 milioane de români...
O veste bună pentru români.
Vodafone semnează un...
Astăzi, newsletter-ul nostru vă aduce cele mai...
Dumitru Nancu, directorul...
România a depus toate...
O nouă prevedere legislativă pusă în dezbatere urmează...