Economii. În ce investesc românii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
Doar o treime dintre români pariază pe bănci când vine vorba de economiile lor. Ceilalți fie își țin banii acasă, fie investesc în acțiuni sau bijuterii

Datele oficiale arată că, numai jumătate din populaţia României face economii, cealaltă jumătate neavând resurse financiare să facă faţă nici măcar unei cheltuieli neprevăzute de 1.000 de lei. Atunci când vine vorba de banii puși deoparte, românii nu aleg să îi depună la bancă. Doar o treime dintre aceștia optează pentru depozite bancare (33%) iar 44% pentru propriile spații depozitare, potrivit studiului European Consumer Report editia 2017  bazat pe raspunsurile a 24 401 consumatori europeni intervievati.  La rândul lor, 16% dintre cei care economisesc au pariat pe Bursă iar 8% își țin economiile în bijuterii de aur. Un procent de 7% susţin că şi-au investit economiile în imobiliare, 3% în obiecte de colecţie, 1% în tablouri şi obiecte de artă.  2% din români economisesc bani în monezi virtuale. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de români, dintre care 52% femei şi 48% bărbaţi cu vârste cuprinse între 18-50 de ani, peste 75% dintre aceştia având studii superioare şi fiind angajaţi la un loc de muncă în momentul interviului.

Concluziile studiului sunt susţinute şi de estimările BNR  care arată că,  depozitele bancare reprezintă în jur de o treime din economii, restul activelor financiare fiind reprezentate de numerar, acţiuni, asigurări şi fonduri de pensii. Populaţia are în bănci depozite în valoare de 170 de miliarde de lei, din care 107, 5miliarde de lei sunt în lei, iar restul sunt în alte valute, în special în euro şi în dolari. BNR consideră că cealaltă treime din economiile românilor sunt plasamente “în alte active”, altele decât acţiuni cotate, necotate sau lichide.  

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel