Activiştii Greenpeace anunţă "prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep"
Greenpeace România a câștigat...
În mai, când am revenit în companie, am găsit în comisiile de evaluare oferte depuse cu termene de evaluare care depășeau nouă luni de zile. Inacceptabil nouă luni de zile să evaluezi un pachet de oferte. De ce se întâmpla asta? Era foarte simplu. Cei care erau în comisiile de evaluare cereau și ore suplimentare, că stăteau peste program. Nu aveau când să recupereze, conform Codului muncii nu putea să își ia liber, dar cereau ore suplimentare. Era un cerc vicios și lor le convenea să extindă perioada aceasta de evaluare. Am sesizat imediat această problemă și, împreună cu ministrul transporturilor, am făcut un regulement, am pus maxim patru luni de zile perioada de evaluare, a explicat Neaga.
Problema nu era doar în întârzierea declarării câștigătorului, exista și un impact bugetar, pentru că la începutul anului se spunea: evaluarea în luna x, se va semna contractul în luna y, se va da avansul, vor începe plățile. Neexistând însă câștigător, rămânea acea prevedere bugetară neexecutată.
Vine controlul anul viitor...
La achizițiile publice, problema legislației sesizată de noi este următoarea: X este declarat câștigător, vrem să semnăm contractul cu el, dar nu se poate, pentru că cel de pe locul doi, trei sau nu contează, contestă. Legea îmi permite să semnez contractul cu cel care a câștigat, dar în lege se spune că, în ipoteza în care instanța superioară îl declară câștigător pe cel care a contestat, tu cel care ai semnat, vei primi o amendă cuprinsă între 2 și 3 la sută până la 15 la sută din valoare contractului. Or, contractul unei lucrări în companie...
Citește și Pănă la sfârșitul anului vor fi lansate proiecte de 1,2 miliarde de euro
Plătești amenda, banii vin de la bugetul de stat, dar vine controlul anul următor și întreabă de cei ai încheiat contractul, de ce nu te-ai asigurat, și încep tot felul de explicații. E vorba de bani publici, trebuie să fim atenți, nu putem semna chiar așa ușor. Probabil că aici ar trebui unele modificări legislative.
La Tribunalul internațional
Spre exemplu, participă cineva la licitație. Prețul este de departe necompetitiv, câștigă altcineva, iar cel care va contesta, contestă pentru că a avut, cândva, un litigiu cu o primărie. Câștigăm la CNSC ( Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, n.r.), se duce la Curtea de Apel, care spune că este o speță care necesită un punct de vedere de la Tribunalul internațional. Așa că suntem acolo. Și undeva, în martie aprilie suntem programați să se județe speța respectivă. Deci, în această situație de blocaj suntem din punctul de vedere al achizițiilor publice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Greenpeace România a câștigat...
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...